Muntenegru îndatorat până în gât chinezilor. UE refuză cererea de ajutor

Preşedintele Muntenegrului, Milo Djukanovic (Savo Prelevic/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
15.04.2021

Săptămâna aceasta, Uniunea Europeană a respins o cerere disperată a Republicii Muntenegru - printre cele mai tinere naţiuni din Balcani, care a ieşit dintr-o federaţie cu Serbia în 2006 - de a plăti un împrumut de aproape un miliard de euro contractat de la China, pe care l-a împrumutat pentru un ambiţios proiect de autostradă, considerat printre cele mai scumpe din lume.

Unii analişti susţin că regimul comunist chinez deţine acum un sfert din totalul datoriilor Muntenegrului, concernul China Road and Bridge Group, de stat, finalizând o treime din autostradă la un cost estimat de 20 de milioane de euro pe kilometru. O parte a „iniţiativei Centura şi Drumul a autostrăzii este extrem de scumpă parţial din cauza terenului montan al Muntenegrului şi a „condiţiilor geologice dificile”, potrivit unei declaraţii recente a guvernului chinez.

Financial Times a raportat săptămâna aceasta că Muntenegru a cerut Uniunii Europene să intervină şi să ofere ajutor cu un acord de salvare şantajând cu „ameninţarea influenţei chineze” la periferia Europei.

Muntenegru a devenit membru NATO în 2017, spre marea îngrijorare a Rusiei şi Serbiei.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat la începutul acestei săptămâni că, în esenţă, nu există nicio şansă ca UE să salveze Muntenegru, care speră să devină membru al UE în următorii câţiva ani - un proces pe care l-a început imediat după ruperea de Serbia.

"Nu rambursăm împrumuturile pe care le iau de la terţi", a sunat declaraţia Comisiei Europene. Declaraţia exprimă îngrijorarea faţă de investiţiile chineze considerabile din ţară: "Există riscul dezechilibrelor macroeconomice şi al capcanei datoriilor".

Un oficial al UE a fost citat în FT explicând mai departe poziţia:

UE şi-a exprimat dorinţa de a ajuta, dar un oficial al Comisiei a spus că sunt greu de găsit instrumentele financiare adecvate, sarcină care este chiar mai dificilă, deoarece proiectul este aproape finalizat. "Din punct de vedere politic, vrem să ajutăm ... Dar dimensiunea împrumutului este disproporţionată faţă de dimensiunea economiei, astfel încât mecanica nu este încă evidentă", a spus oficialul.

Muntenegru ar trebui, de asemenea, să se angajeze în reforme fiscale, a adăugat oficialul, menţionând că proiectul de autostradă nu corespunde standardelor UE.

FT a menţionat în continuare că împrumutul chinez a „pus în pericol finanţele micii naţiuni din Balcanii de Vest”.

Criticii au acuzat China că aduce naţiunile asiatice şi balcanice mici, care semnează acorduri imense de proiecte de investiţii în infrastructură, ca parte a iniţiativei strategice "Centura şi Drumul" a Partidului Comunist Chinez - şi care implică adesea pachete de împrumut supradimensionate pe care guvernele respective şi populaţiile mici nu le pot gestiona.

În plus, „Muntenegru va trebui să-şi găsească propria cale de a gestiona împrumutul contractat de la China, cheltuit pe o porţiune de 44 km a autostrăzii de 165 km, a spus purtătorul de cuvânt, dar UE este dispusă să ajute cu bani pentru restul drumului prin Planul economic şi de investiţii de 9 miliarde de euro pentru Balcanii de Vest", a menţionat Reuters în declaraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor