Mulţi români, nemulţumiţi că Sergiu Nicolaescu a fost incinerat. Văduva lui, ameninţată cu moartea

Ceremonia de incinerare a lui Sergiu Nicolaescu a luat final sâmbătă, cu un minut înainte de ora 12.00, când soţia maestrului a părăsit crematoriul. Trupul neînsufleţit al marelui regizor a fost incinerat la crematoriul din Vitan-Bârzeşti din Bucureşti, cu onoruri militare. La ceremonia de incinerare au participat doar familia, prietenii şi apropiaţii regizorului.
Liviu Şerbănescu
05.01.2013

UPDATE

Iolanda Nicolaescu (86 de ani), sora regretatului Sergiu Nicolaescu, a povestit sâmbătă că văduva marelui regizor, Dana, a fost ameninţată cu moartea. Ea a fost huiduită de zeci de cetăţeni înainte şi după incinerarea trupului lui Sergiu Nicolaescu, oamenii fiind nemulţumiţi că regizorul nu a fost înmormântat creştineşte.

"Au urlat, au injurat, au dat telefon să o ameninţe cu moartea şi ea săraca nu are nicio vină", a precizat Iolanda Nicolaescu la Antena 3.

"Ele tot în focul Iadului o să ardă. O să le ardă flacăra păgână!", a strigat un admirator al regizorului prezent în faţa Cercului Militar, în timp ce alţii au catalogat incinerarea acestuia drept "o batjocură".

***

Ceremonia de incinerare a lui Sergiu Nicolaescu a luat final sâmbătă, cu un minut înainte de ora 12.00, când soţia maestrului a părăsit crematoriul. Trupul neînsufleţit al marelui regizor a fost incinerat la crematoriul din Vitan-Bârzeşti din Bucureşti, cu onoruri militare. La ceremonia de incinerare au participat doar familia, prietenii şi apropiaţii regizorului.

Sergiu Nicolaescu nu a putut avea parte de o slujbă religioasă, întrucât a ales să fie incinerat, după cum susţine tânăra lui văduvă, Dana Nicolaescu (35 de ani).

Însă Sergiu Nicolaescu a avut parte de onoruri militare, iar câţiva membri ai Gărzii Militare au tras în aer focuri de armă în memoria regretatului regizor, actor şi scenarist. Sergiu Nicolaescu a primit, în anul 2002, Ordinul Naţional "Serviciul Credincios", în grad de Cavaler.

Zeci de oameni s-au adunat cu lacrimi în ochi în faţa crematoriului din Vitan, unde a fost incinerat Sergiu Nicolaescu şi au huiduit-o pe văduva lui, spunând că ”a fost înmormântat ca un câine”.

Oamenii nu erau de acord cu incinerarea lui Sergiu Nicolaescu şi au spus că ar fi fost normal ca acesta să fie îngropat creştineşte, fapt ce le-ar fi permis şi lor să aducă lumânări şi coroane la mormânt.

Proteste şi la Cercul Militar din Bucureşti

În aplauzele celor care au venit sa îl însoţească pe ultimul drum, sicriul cu trupul regizorului a fost scos în jurul orei 10.00 din Cercul Militar din Bucureşti.

Mai multe voci şi-au strigat nemulţumirile legate de modul în care Sergiu Nicolaescu va fi onorat de familie, moment presărat cu huiduieli.

Câteva persoane au adus mesaje scrise pe pancarte: ”Funerarii naţionale pentru un mare patriot”, "Această mare stea nu trebuia arsă!", citau unele dintre mesaje.

În ciuda deciziei privind incinerarea, familia deţine o criptă în oraşul Târgu Jiu, în legătură cu care Sergiu Nicolaescu s-ar fi interesat cu puţin timp înainte de moarte.

Coşciugul a fost purtat pe braţe de mai mulţi militari şi pus într-un dric cu care a fost dus la Crematoriul Vitan Bârzeşti.

Multe coroane cu flori

Numeroase coroane cu flori au fost trimise la Cercul Militar Naţional de la Administraţia Prezidenţială, Camera Deputaţilor, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, primarul Capitalei, Ministerul Culturii, Televiziunea Română, dar şi de prieteni şi de apropiaţi ai regizorului.

Sute de persoane, colegi, prieteni, artişti, dar şi oameni obişnuiţi, au venit şi sâmbătă dimineaţă la Cercul Militar, unde a fost depus sicriul maestrului, pentru a-i spune "Adio!".

Mii de oameni au trecut şi vineri pe la căpătâiul lui Sergiu Nicolaescu, al cărui trup a fost depus la Cercul Militar pentru ca doritorii să-i poată aduce un ultim omagiu. Capacul sicriului a rămas, însă, închis, întrucât familia a dorit ca totul să se desfăşoare în cea mai mare discreţie.

Regizorul Sergiu Nicolaescu (82 de ani) a plecat la cele veşnice joi dimineaţă, în urma unor complicaţii cardiace şi pulmonare apărute după ce a fost operat de peritonită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor