Multe companii intră cu rea-credinţă în insolvenţă. Trebuie modificată legea, anunţă premierul
alte articole
Rezultatele economice pe primul trimestru arată o scădere importantă a veniturilor privind impozitul pe profit, a declarat marţi premierul Victor Ponta, sugerând că de vină este Legea insolvenţei.
Premierul a precizat că trebuie accelerată modificarea Legii insolvenţei, întrucât există destule companii care „intră cu rea-credinţă” în insolvenţă, ca să nu mai plătească taxe sau impozite.
Împreună cu liderii USL, Victor Ponta a discutat marţi despre rezultatele economice pe primul trimestru, precizând că „sunt şi veşti bune şi veşti rele”.
„Veştile bune ţin de faptul că am avut o creştere semnificativă de 8 procente a exporturilor, de faptul că avem cel mai mic deficit al balanţei comerciale din ultimii 10 ani, că ne-am încadrat în ţinta de deficit trimestrial stabilită cu FMI, că avem încasări de peste 10% creştere atât la TVA, la accize, la impozitul pe venit”, a precizat Victor Ponta.
Premierul a anunţat apoi o scădere importantă a veniturilor privind impozitul pe profit.
„Şi aici, fără să ţin cursuri economice, sunt două explicaţii: pe de o parte sunt companii multe care intră în insolvenţă pentru că, neavând asigurat un flux de creditare, pur si simplu nu reuşesc să facă faţă cu obligaţiile pe care le au, atât faţă de bugetul de stat cât şi faţă de alţi furnizori. Iar a doua categorie - şi acolo trebuie să accelerăm modificarea Legii insolvenţei- se referă la cei care intră cu rea-credinţă în insolvenţă, în aşa fel încât nu mai plătesc niciun fel de taxă, niciun fel de impozit, nimic din ceea ce plătesc celelalte companii care trăiesc în mod normal pe piaţa economică, şi merg mai departe, îşi ţin activitatea, fără să plătească nicio taxă şi intrând în insolvenţă tocmai pentru a avea acest avantaj faţă de celelalte societăţi” , a afirmat Victor Ponta.
Modificarea Legii insolvenţei trebuie să fie principala preocupare pentru al doilea trimestru, a subliniat Victor Ponta.
„Trebuie să umblăm la Legea insolvenţei, să vedem în aşa fel încât să-i ajutăm pe cei care intră realmente, pe o perioadă limitată, şi trebuie ajutaţi ca să nu îi închidă pe toţi, dar de asemenea să-i sancţionăm direct cu faliment pe aceia care intră în mod fraudulos în insolvenţă sau doar pentru a nu plăti taxe şi impozite”, a mai declarat premierul Ponta.