Cu cât vrea să vândă George Copos clubul de fotbal Rapid
alte articole
După votarea planului de reorganizare în AG a creditorilor, datoriile grupării giuleştene s-au redus la 6,5 milioane de euro, a declarat duminică acţionarul majoritar al FC Rapid, George Copos. Omul de afaceri a mai precizat că oricine plăteşte această sumă poate cumpăra în prezent un club de tradiţie ca FC Rapid.
Oficialul de la Rapid a mai anunţat că a renunţat în nume personal şi prin firmele din grupul ANA la suma de 23,5 milioane de euro.
"Planul de reorganizare s-a votat în primul rând pentru că noi, eu şi firmele din grupul ANA, am renunţat la 23,5 milioane de euro. Practic, am renunţat la tot ce am cheltuit în ultimii trei ani numai pentru a salva Rapidul. Este dureros, dar trebuia să facem acest lucru. Acum, suma totală a datoriilor clubului a rămas la 6,5 milioane. Oricine poate să vină acum, să plătească aceste datorii, şi să preia un club cu tradiţie cum este Rapidul", a declarat George Copos.
Finanţatorul clubului Rapid speră ca instanţa să confirme planul de reorganizare votat duminică în Adunarea Generală a creditorilor.
"Sper că instanţa va înţelege să judece cu celeritate acest plan şi sunt convins că îl va aproba. Eu nu voi înşela niciodată statul sau băncile. Pentru banii pe care statul îi pierde există garanţii colaterale. Din valoarea acestora statul se îndestulează. De asemenea, şi la bănci am pus cash colateral", a mai precizat Copos.
Gruia Stoica nu a dat un răspuns încă
Acţionarul majoritar al clubului de fotbal giuleştean a subliniat că nu există probleme în ceea ce priveşte primirea licenţei pentru ediţiei 2013-2014 a Ligii I.
"Am făcut toate plăţile pentru licenţă, nu mai este nicio problemă. Clubul va juca în sezonul viitor în Liga I", a declarat Copos, adăugând că în contul clubului au mai rămas "foarte puţini bani" în prezent.
George Copos a precizat - referitor la Gruia Stoica, omul de afaceri căruia i-a propus să cumpere gruparea giuleşteană - că deocamdată nu a primit un răspuns de la acesta.
"Din păcate nu am mai vorbit zilele acestea, dânsul e ocupat cu o licitaţie foarte importantă şi îl înţeleg. Gruia este un om extraordinar, are o viziune fantastică. Dacă ar avea aceeaşi viziune şi pentru Rapid eu aş fi foarte fericit", a afirmat George Copos.
Duminică a fost votat de Adunarea Generală a creditorilor planul de reorganizare al FC Rapid care prevede, printre altele, ca jucătorii, înregistraţi cu creanţe salariale în dosarul de insolvenţă, să primească doar 10% din restanţele financiare în următorii trei ani.
Planul de reorganizare a fost aprobat, trei grupe de creditori, chirografarii, garantaţii şi captivii, votând "pentru", iar două grupe, salariaţii şi bugetarii, "împotrivă", a declarat duminică avocatul Justin Ştefan, reprezentant a 10 actuali şi foşti jucători rapidişti.
Acest plan de reorganizare va fi aplicat doar după confirmarea lui de către Tribunalul Bucureşti, instanţa unde este înregistrat dosarul de insolvenţă al SC FC Rapid SA.
Salarii neplătite
Avocatul Justin Ştefan a fost angajat să reprezinte interesele a 10 jucători: Ovidiu Herea, Rui Duarte, Mihai Roman, Ştefan Grigorie, Cristian Oros, Ovidiu Burcă, Ionuţ Voicu, Alexandru Ioniţă I, Romeo Surdu şi Ionuţ Stancu.
Jucătorii de fotbal rapidişti au de recuperat salariile pe trei luni şi jumătate, din luna august până în decembrie 2012 când clubul a intrat în insolvenţă.
Conform tabelului preliminar de creanţe admis de administratorul judiciar în dosarul de insolvenţă, SC FC Rapid SA are de achitat datorii în valoare de 148.029.085 lei (aproximativ 34 milioane de euro).
Pe de altă parte, la masa credală au fost înscrişi 163 de creditori care au solicitat creanţe în valoare de 210.838.992 lei (aproximativ 48 de milioane de euro), însă administratorul judiciar a admis doar 148 de milioane de lei.
Tribunalul Bucureşti a admis în data de 7 decembrie cererea SC FC Rapid SA şi a deschis procedura de insolvenţă a clubului condus de George Copos, numind-o ca administrator judiciar pe Cristina Andronache.