Mugur Isărescu: În trimestrul al II-lea al acestui an inflaţia a evoluat în sens pozitiv

Conferinţă de presă la BNR cu Mugur Isărescu
Conferinţă de presă la BNR cu Mugur Isărescu (Epoch Times România)

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că inflaţia a avut o evoluţie pozitivă, rata ei anuală înregistrând valori istorice minime, de 1.8%, în aprilie şi mai 2012. Cu toate acestea, oficialul BNR a precizat că deprecierea leului faţă de euro, precepţia investitorilor străini despre România şi alţi factori externi ar expune ţara noastră riscului de abatere în sus a inflaţiei. Ţinta de inflaţie BNR este de 3% pentru anul acesta şi de 2,5% în 2013.

De asemenea, la sfârşitul trimestrului al II-lea, rata inflaţiei s-a situat la nivelul limitei inferioare, de 2%, a intervalului ţintă stabilit pentru anul curent, coborând cu 0.4% sub nivelul atins la finele semestrului I. În luna iunie valoarea înregistrată se plasează la 0.3% sub cea prognozată în Raportul asupra inflaţiei din luna mai a acestui an.

“Determinanţii inflaţiei în trimestrul doi au fost cu precădere cei care au acţionat în sensul scăderii preţurilor precum persistenţa deficitului de cerere, detensionarea temporară a pieţei internaţionale a petroului, influenţa favorabilă a preţurilor externe ale unor materii prime şi ale bunurilor de consum”, a afirmat oficialul BNR.

Totuşi, în ceea ce priveşte cursul valutar, deprecierea monedei naţionale faţă de euro şi de dolarul american a avut efecte negative asupra inflaţiei.

“În intervalul aprilie-iunie, moneda naţională şi-a amplificat deprecierea acumulată faţă de euro, 2.1% în termeni nominali şi cu 1.9% în termeni reali. O slăbire şi mai accentuată a consemnat leul în raport cu dolarul SUA, de 7.0% în termeni nominali şi cu 6.9% în termeni reali, în condiţiile întăririi semnificative a acestuia pe pieţele financiare internaţionale. Şi din perspectiva variaţiei anuale medii a cursului de schimb consemnate în trimestrul II moneda naţională şi-a mărit deprecierea nominală atât faţă de euro şi mai ales în raport cu dolarul SUA, valoarea sa scăzând şi în termeni reali faţă de ambele monede. Rata inflaţiei şi creşterea economică din zona euro au fost revizuite în sus de către BNR. Riscurile de abatere în sus a proiecţiei inflaţiei vin din partea cursului de schimb, a percepţiei despre ţară pe care o transmitem din interior şi dependenţa sistemului bancar românesc faţă de cel european. Avem o depreciere majoră, de aproape 20%, a leului faţă de dolar. Deocamdată nu se observă puternic pentru că am avut şi o scădere a preţului ţiţeiului”, a notat guvernatorul BNR.

Totodată, guvernatorul BNR a afirmat că România nu a reuşit în ultimul timp să absoarbă bani comunitari.

“În cazul nostru este o situaţie care ne îngrijorează pentru că România nu reuşeşte să absoarbă mai multe fonduri. Este extrem de periculos pentru că acest lucru pune sub semnul întrebării dezvoltarea economică a României. O unitate de bani europeni s-ar fi multiplicat în ţară circa 2-3 unităţi. Prioritatea atragerii banilor europeni nu s-a simţit deloc. Noi nu avem capacitatea de economisire internă şi avem nevoie de aceste fonduri. Guvernele spun că este o prioritate, dar în realitate asta nu se simte. Era şansa noastră pentru că România nu are suficientă economisire internă pentru a stimula dezvoltarea. Dacă stimulăm economisirea grevăm asupra cererii de consum”, a precizat Mugur Isărescu.

Oficialul BNR a specificat că deprecierea leului faţă de euro a avut drept cauză principală tensiunile politice interne din ultima perioadă. Astfel, Mugur Isărescu a oferit o sugestie politicienilor români pentru a depăşi criza politică.

“Tensiunile interne s-au văzut în mod cert asupra evoluţiei leului chiar dacă nu am reuşit să comensurăm exact această influenţă. La cât de multe s-au întâmplat în România, leul s-a comportat chiar rezonabil. Sperăm ca dialogul să fie cel dominant în viaţa politică. Politicienii dezvoltă arta dialogului. Cine nu ştie să dialogheze poate să meargă acasă nu să nu ne scoată pe noi din casă. BNR îşi face datoria, face profit, din care 80% merge la Finanţe, la domnul Florin Georgescu”, a declarat guvernatorul BNR.

Întrebat de un reporter dacă ştie că are grad de colonel în Armata Română, Mugur Isărescu a afirmat că nu avea cunoştinţă asupra acestui lucru, crezând că a rămas la gradul de locotenent.

„Ştiam că sunt locotenent. Nu ştiam că m-au avansat la colonel. Am făcut armata şi pot spune că sunt onorat că m-au făcut colonel. Cam târziu dar sunt onorat. Şi tata a fost făcut colonel tot la bătrâneţe, deşi făcuse armata şi războiul”, a conchis Isărescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie