MApN: Isărescu şi alte persoane publice, avansaţi cu nereguli în grade

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Avansarea în grad a mai multor persoane publice din România s-a făcut fără a se respecta toate criteriile şi procedurile legale, conform unui anunţ făcut de Ministerul Apărării Naţionale. Pe "lista neagră" se află: guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, liderul UDMR, Kelemen Hunor, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, şi psihoterapeutul Aliodor Manolea.

Pe listă au fost trecute persoanele în cazul cărora au fost acordate grade militare în rezervă ori s-au realizat avansări în grad în rezervă, în 2011 şi 2012. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a obţinut în 2011 gradul de colonel după ce fusese locotenent, la fel şi Mihai Răzvan Ungureanu. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a primit gradul de colonel din statutul de absolvent, la fel şi Codruţa Kovesi, care a obţinut gradul de locotenent-colonel, anterior fiind absolvent.

Sorin Blejnar a primit în 2011 gradul de colonel, după ce îl deţinuse pe cel de locotenent-colonel, iar Aliodor Manolea din căpitan a devenit colonel şi analistul Bogdan Chirieac a trecut de la caporal la colonel.

Pe lista MApN mai figurează primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală (de la locotenent la căpitan), senatorul independent Chirvăsuţă Laurenţiu (de la locotenent-colonel, la colonel), fostul primar de Botoşani, Cătălin Flutur (de la sublocotenent la colonel) şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur (de la locotenent – colonel la colonel).

Alte persoane trecute pe listă sunt: primarul de Tîrgu Jiu, Florin Cîrciumaru (de la locotenent-colonel la colonel), fostul şef al ANI, Cătălin Macovei (de la maior la locotenent-colonel), fostul secretar de stat în Ministerul Muncii, Nicolae Ivăşchescu (de la locotenent-colonel la colonel), fostul şef al TVR, Alexandru Lăzescu (de la locotenent la colonel), senatorul UNPR Ovidius Mărcuţianu (de la sublocotenent la locotenent-colonel), fostul preşedinte al CJ Buzău, Victor Mocanu (de la maior la locotenent-colonel), deputatul Dan Ilie Morega (de la locotenent la colonel), deputatul Eugen Nicolicea (de la locotenent-colonel la colonel).

Procurorul şef al DIICOT, Codruţ Olaru, a fost avansat de la gradul de caporal, la cel de locotenet colonel şi apoi colonel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne