MTI: 319 candidaţi pe lista scurtă pentru posturile de manageri privaţi la companiile din subordine
alte articole
Pe lista scurtă de candidaţi pentru posturile de manageri privaţi la companiile din subordinea Ministerului Transporturilor se află 319 persoane, dintre care 69% sunt români şi 31% cetăţeni străini, se arată într-un comunicat al MTI.
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi o echipă de experţi ai Băncii Mondiale au discutat, în cadrul unui workshop care a avut loc în perioada 3-4 octombrie 2012, despre progresul realizat în elaborarea Planului Strategic al Ministerului.
Unul dintre obiectivele Planului Strategic, care este în stadiu de pregătire, constă în optimizarea performanţei MTI pentru îmbunătaţirea serviciilor publice, inclusiv prin intermediul acţiunilor care vizează asigurarea stabilităţii, profesionalismului şi transparenţei în supravegherea şi managementul societăţilor cu capital majoritar de stat. Această activitate este o componentă a proiectului privind asistenţa acordată de Banca Mondială pentru sprijinirea eforturilor MTI în scopul îmbunătăţirii guvernanţei în sectorul transporturilor.
De la începutul proiectului, în martie 2012, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a implementat un proces de selecţie deschis şi transparent în vederea recrutării directorilor generali şi a membrilor consiliilor de administraţie ai celor 10 societăţi cu capital majoritar de stat, printre care CFR Infrastructură, CFR Călători SA, TAROM SA, Compania Naţională Aeroporturi Bucuresti SA, şi CNADNR. Procesul de selecţie se desfăşoară în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011.
Pentru a asigura un proces de angajare independent şi bazat pe criterii de performanţă, un total de 54 de posturi au fost anunţate public prin intermediul unui consorţiu extern, specializat in recrutare resurse umane, format din PwC România, George Butunoiu şi firma de avocatură D&B David şi Baias.
Ca răspuns la anunţurile de recrutare s-au primit peste 8.000 de candidaturi. Consultanţii au selectat un număr de peste 1,000 de candidaţi şi au organizat interviuri cu aceştia. Lista scurtă prezentată Ministerului Transporturilor si Infrastructurii cuprinde un număr de 319 candidaţi, dintre care 69% sunt români şi 31% cetăţeni străini. Dintre candidaţii incluşi în lista scurtă, 91% provin din sectorul privat, în timp ce 9% provin fie din societăţi cu capital majoritar de stat, fie din administraţia publică. În prezent, se desfăşoară interviurile finale cu acei candidaţi incluşi în lista scurtă.
În decursul ultimelor şase luni, experţii Băncii Mondiale au facilitat organizarea discuţiilor tehnice cu privire la un sistem profesionist de supraveghere şi management al societăţilor cu capital majoritar de stat aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. La discuţii au participat reprezentanţi ai societăţilor cu capital majoritar de stat din subordinea MTI precum şi alte părţi interesate. Experţii Băncii Mondiale au organizat cursuri de instruire pentru 60 de angajaţi ai Ministerului şi ai societăţilor cu capital majoritar de stat. În prezent, MTI împreună cu experţii Băncii Mondiale finalizează noile regulamente şi proceduri interne pentru implementarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011.
Cele de mai sus sunt incluse intr-un contract de asistenţă tehnică încheiat în 19 martie 2012 între Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi Banca Mondială privind acordarea de asistenţă pentru consolidarea capacităţii de planificare strategică şi a guvernanţei în sectorul transporturilor.
Astfel, Banca Mondială oferă ministerului asistenţă tehnică în patru domenii: planificarea strategică şi asigurarea supravegherii şi a managementului societăţilor cu capital majoritar de stat, finanţarea infrastructurii rutiere şi feroviare, evaluarea costurilor privind proiectele de construcţii în domeniul infrastructurii de transport şi coordonarea transportului public în Zona Metropolitană Bucureşti. Proiectul este finanţat de către Fondul Social European prin Programului Operaţional “Dezvoltarea Capacităţii Administrative, 2007-2013” (PODCA) şi cofinanţat de la bugetul de stat prin bugetul MTI.