Iancu: E nevoie de taxa Robin Hood care să fie paralelă cu graficul de creştere a preţului gazelor
alte articole
Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat marţi că în domeniul energetic trebuie aplicată o nouă filosofie privind fiscalitatea şi că e nevoie de "acea taxă Robin Hood care să fie paralelă cu cea de creştere artificială a preţului gazelor".
”Domeniul energetic trebuie să aibă o nouă filosofie privind fiscalitatea, şi mă refere aici în special la acest grafic de creştere a preţurilor la gazele naturale, care nu are nicio legătură cu costurile reale, dar din moment ce s-a asumat el trebuie însoţit în paralel cu un grafic de impozitare corespunzătoare a acestui profit net venit din cer - windfall profits. Adică este nevoie de acea taxă Robin Hood care să fie paralelă cu cea de creştere artificială a preţului gazelor naturale, dar nu numai la acest lucru mă refer” a spus Iulian Iancu în cadrul conferinţei Energypedia.
El a declarat că se referă la întreaga filosofie de redevenţe care trebuie să se aşeze şi să se alinieze pe zona de investiţie.
”Adică interesul este să încurajezi investiţia, dar o dată ce investiţia este recuperată trebuie să împarţi în mod echitabil şi cu consumatoril partea din profit după ce tu ţi-ai recuperat investiţia. Este o filosofie total distinctă şi la care se mai aduagă o nouă abordare la nivel mondial: consumi mai mult, plăteşti mai puţin. Este în oglindă, invesrsul a ceea ce până acum noi am avut ca şi politică de preţuri în această ţară, pentru că se raportează la eficienţă”, a precizat Iulian Iancu.
Evenimentul Energypedia este organizat de catre Grupul CEZ în România şi se desfăşoară sub înaltul patronaj ambasadorului Republicii Cehe, Jiří Šitler.
Energypedia are loc marţi şi miercuri şi va gazdui invitaţi reprezentativi din cele mai importante sectoare ale pieţei energetice: distribuţie, vânzări, producţie de energie convenţionala şi energie regenerabilă.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, declara în mai că se află în lucru un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor excepţionale ale companiilor petroliere, care ar urma să fie gata până la sfârşitul acestui an, astfel încât să intre în vigoare anul viitor.