MRU susţine că Pactul de coabitare nu se mai justifică

Mihai Răzvan Ungureanu, conferinţă de presă la sediul ARD (Epoch Times România)
Epoch Times România
11.10.2013

Mihai Răzvan Ungureanu afirmă că pactul de coabitare semnat de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta nu funcţionează în prezent, deoarece scopul în care a fost semnat şi anume de a arăta că România este o ţară previzibilă, nu a fost îndeplinit.

"În primul rând nu-l consider firesc pentru că este vorba despre instituţii, iar în momentul când o instituţie nu îşi face treaba există mecanismele prin care poţi corecta drumul ei. Nu cred în contractele sociale dintre oamenii politici, mai ales când ele sunt construite pe atitudini, pe umori, pe nervi. Pe de altă parte, pot să înţeleg raţiunea pragmatică a acestui pact, în primele momente ale parafării sale prin semnăturile celor mai importante persoane din executiv, pentru că era nevoie de un semnal adresat cancelariilor occidentale, partenerilor noştri, că viaţa politică din România, după frământările de anul trecut intră în matcă şi devine previzibilă. Nu a devenit previzibilă. Acordul cu pricina a trăit puţin şi a avut efecte mici, insifgnifiante pentru toată scena politică şi faţă de toată butaforia în care el a fost creat. Acum sigur nu-şi mai are rostul", a menţionat fostul premier.

"Dacă mi-ar cere cineva părerea, i-aş spune că acest pact în momentul de faţă nu se mai justifică", a precizat fostul ministru.

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu consideră că în dezbaterile dintre preşedinte-premier nu mai contează instituţiile: "Nu pot să-mi imaginez un guvern care depinde de umorile unui singur om, mai ales că, în opinia mea, cel care astăzi este titularul funcţiei de prim-ministru este inoportun, greşit ales şi, mai mult decât atât, este toxic pentru România".

De altfel, preşedintele Traian Băsescu a explicat că adoptarea pactul de coabitare a fost unica soluţie pentru ca România să-şi păstreze credibilitatea internaţională după ce Ponta şi Antonescu, autorii "loviturii de stat din 2012" au câştigat zdrobitor alegerile din luna noiembrie a acelui an.

Cum autorii puciului erau "complet nefrecventabili" pentru occident şi erau ca "doi bebeluşi din punct de vedere al înţelegerii funcţionării unui stat democratic", dar erau giraţi de români (Ponta şi Antonescu) prin votul lor, singura soluţie de a-i face pe cei doi credibili în ochii Cancelariilor din occident a fost ca Băsescu să le acorde încrederea lui. Prin semnarea acordului de cooperare, preşedintele şi premierul au transmis în afară mesajul că "respectăm Constituţia ţării şi legile statului român, precum şi regulile jocului în interiorul Uniunii Europene sau al NATO sau în relaţia cu partenerul strategic Statele Unite."

După mai multe luni de coabitare, însă Băsescu a declarat că cele mai grave încălcări ale acordului de colaborare instituţională de care se face vinovat Ponta sunt cele ce aduc lezare independenţei justiţiei şi supremaţiei legii şi a statului de drept.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor