MRU: "Guvernul a devenit campion la capitolul emitere ordonanţe de urgenţă"

Într-o postare pe contul său de Facebook, preşedintele partidului Forţa Civică, Mihai-Răzvan Ungureanu, a criticat marţi Guvernul pentru că încalcă principiul separării puterilor în stat prin numeroasele ordonanţe de urgenţă.
Mihai Răzvan Ungureanu (Epoch Times România)
Gina Zaragiu
30.07.2013

Într-o postare pe contul său de Facebook, preşedintele partidului Forţa Civică, Mihai-Răzvan Ungureanu, a criticat marţi Guvernul pentru că încalcă principiul separării puterilor în stat prin numeroasele ordonanţe de urgenţă.

“Guvernul a devenit campion la capitolul emitere ordonanţe de urgenţă. Avem o separaţie a puterilor în stat care nu mai este respectată, de vreme ce atribuţiile Parlamentului sunt în acest fel suspendate. Ordonanţele au darul să sperie, mai ales mediul investiţional, deoarece nu aduc predictibilitate în legislaţie. Guvernul preia din atribuţiile Parlamentului, reprezentanţii lui nu mai ţin cont de reguli sau legi, de ceea ce noi numim o separaţie a puterilor în stat. Avem ordonanţe de urgenţă, avem asumări de răspunderi ale Guvernului în Parlament, procesul legislativ obişnuit din Parlamentul României este practic suspendat. Este un abuz de putere al acestui Guvern”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

Nu este prima dată că Guvernul este criticat pentru emiterea de ordonanţe. Într-un interviu acordat ziarului El Mundo, în acesta lună, reporterul l-a întrebat direct pe premierul Victor Ponta despre asta "Dvs. aţi criticat foarte aspru anteriorul Guvern pentru faptul că majoritatea deciziilor le aprobă prin ordonanţe de urgenţă, evitând procedurile parlamentare normale. Cu toate acestea, de când aţi ajuns la guvernare aţi utilizat aceeaşi metodă şi chiar aţi folosit-o de mai multe ori decât predecesorii dvs. Care sunt cauzele utilizării acestei proceduri?". Victor Ponta a negat spunând că "acuzaţiile privind numărul record de ordonanţe nu stau în picioare".

De la începutul lui 2013 Guvernul a emis 53 de ordonanţe de urgenţă, ultima fiind înregistrată la data de 4 iunie, potrivit datelor de pe site-ul Camerei Deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor