Moştenitorii Renault cer despăgubiri pentru naţionalizarea fabricii în al doilea război mondial

Industriaşul Louis Renault, care a murit în 1944, a fost acuzat de colaborare cu Germania nazistă în timpul ocupaţiei franceze. Moştenitorii companiei Renault cer acum compensaţii la un tribunal din Paris pentru naţionalizarea forţată a fabricii de maşini, după cel de-al doilea război mondial, notează vineri ziarul ABC.
Logo-ul companiei Renault. (DANIEL ROLAND / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.12.2011

Industriaşul Louis Renault, care a murit în 1944, a fost acuzat de colaborare cu Germania nazistă în timpul ocupaţiei franceze. Moştenitorii companiei Renault cer acum compensaţii la un tribunal din Paris pentru naţionalizarea forţată a fabricii de maşini, după cel de-al doilea război mondial, notează vineri ziarul ABC.

Moştenitorii fondatorului Louis Renault de-o parte, sindicatul, statul şi asociaţia deportaţilor de cealaltă parte, se înfruntă 60 de ani mai târziu într-un proces pentru rolul jucat de compania de maşini în cel de-al doilea război mondial şi în timpul ocupaţiei naziste a Franţei.

'Prin această acţiune se încearcă o reabilitare', a declarat Thierry Lévy, avocatul celor şapte nepoţi ai industriaşului care cer acum socoteală statului. 'Nu a făcut nimic', a spus el, fără să convingă auditoriul. Nepoţii lui Louis Renault protestează împotriva ordinului de confiscare, din 16 ianuarie 1945, luat de guvernul provizoriu al Republicii franceze, care a naţionalizat fabrica Renault.

Potrivit lui Lévy, acest ordin reprezintă 'o atingere la principiile fundamentale ale dreptului la proprietate'. Confiscarea fabricilor Renault a fost 'un asalt', iar clienţii lui sunt în măsură să pretindă o indemnizaţie, a conchis el.

Avocatul a cerut tribunalului să înainteze cererea Tribunalului de casaţie, însărcinat să o transmită Curţii constituţionale care va decide dacă merită să fie judecată. De partea cealaltă se află procuratura, avocaţii statului şi 'alte părţi interesate' care includ o asociaţie a foştilor deportaţi şi un sindicat, care au cerut tribunalului să declare neavenită cererea, între altele, deoarece faptele au fost prescrise.

'Ceea ce mă surprinde este îndrăzneala moştenitorilor Renault', a declarat Jean-Paul Teissonniere, avocatul sindicatului. Îndrăzneală 'juridică, judiciară, financiară şi morală' să pretindă despăgubiri, a subliniat el.

În timpul războiului 'marea parte a producţiei Renault se afla de partea inamicului', compania nu a adus niciun ajutor Rezistenţei şi nu a cerut angajaţilor lui să saboteze producţia. 'Ne aflăm în faţa unui discurs revizionist, având în vedere că se cere reabilitarea cuiva, ale cărui bunuri au fost confiscate, pentru că a colaborat cu duşmanul', au conchis el.

'Revizionist... este un cuvânt nefericit, o acuzaţie scandaloasă', a răspuns avocatul familiei Renault, care i-a transmis celui care l-a pronunţat, că ar putea fi citat pentru defăimare dacă nu ar avea imunitatea de avocat. Tribunalul va pronunţa verdictul la 11 ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor