Moscova respinge apelurile de modificare a formatului forţelor de menţinere a păcii în Transnistria
Rusia spune că în Moldova şi în străinătate există forţe ce vor să provoace escaladarea tensiunii în zona de securitate din Transnistria şi consideră inacceptabil ca după incidentul din 1 ianuarie să se tragă concluzii despre ineficienţa operaţiunii de menţinere a păcii şi necesitatea schimbării ei.
Tânărul moldovean Vadim Pisari, în vârstă de 18 ani, a fost împuşcat mortal, la 1 ianuarie, la postul de control de la Vadul lui Vodă, de către un soldat rus din forţa de menţinere a păcii, după ce a refuzat să dea curs somaţiilor de a opri maşina în care se afla. Presa de la Chişinău a relatat ulterior că soldatul ar fi plecat în Rusia.
Incidentul a suscitat o vie emoţie la Chişinău şi a relansat discuţiile despre transformarea forţelor de menţinere a păcii - la care în prezent iau parte soldaţi ruşi, moldoveni şi din Transnistria - într-o misiune civilă sub egida ONU sau OSCE. Apelurile au venit din partea autorităţilor de la Chişinău, fiind susţinute de România, UE, SUA, în timp ce Ucraina - mediator în conflictul transnistrean - şi-a declarat disponibilitatea de a discuta despre aceasta. Tiraspolul, în schimb, a respins categoric această perspectivă.
"În Moldova şi în afara ei există forţe care tensionează spiritele pentru propriile lor beneficii politice, fără să se gândească la consecinţe, şi care provoacă escaladarea tensiunilor în zona de securitate. Considerăm acest lucru inacceptabil. Este ilegitim ca în baza unui incident tragic să fie trase concluzii generale privind ineficienţa operaţiunii de menţinere a păcii şi necesitatea dezmembrării acesteia", spune Ministerul rus de Externe într-un comentariu publicat pe site-ul instituţiei.
"Poziţia noastră fermă este că mandatul operaţiunii de pacificare rămâne necesar şi are drept unic scop o reglementare pe cale exclusiv paşnică, politică, în interesul populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului", anunţă diplomaţia de la Moscova.
Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, declara săptămâna trecută că prezenţa forţelor ruse de menţinere a păcii în Transnistria trebuie pusă sub semnul întrebării. "Este nevoie de o anchetă cât se poate de profesionistă şi completă, care să elucideze împrejurările acestui accident nefericit şi, în acelaşi timp, să vedem cum punem, alături de Ucraina şi de partenerii noştri europeni, sub semnul întrebării această prezenţă pacificatoare a forţelor ruse. Nu vrem ca astfel de incidente să se repete şi, în acelaşi timp, susţinem la rândul nostru, aşa cum o face şi Ucraina sau Republica Moldova, internaţionalizarea acestei forţe civile de menţinere a păcii sub egida OSCE", a declarat ministrul român de externe într-o emisiune la TVR. El a mai spus că a fost de acord cu reacţia pe care a avut-o Iurie Leancă, omologul său de la Chişinău, care "l-a pus la punct" pe ambasadorul rus.
Imediat după producerea incidentului de la Vadul lui Vodă, ambasadorul Rusiei la Chişinău, Valeri Kuzmin, a declarat că regretă moartea tânărului Vadim Pisari, dar a subliniat că trebuia să se ţină cont de faptul că acesta s-ar fi aflat la volan în stare de ebrietate, fără permis de conducere, iar maşina ar fi furată. Informaţiile au fost, însă, infirmate ulterior de Ministerul de Interne de la Chişinău, iar şeful diplomaţiei moldovene, Iurie Leancă, a declarat că ambasadorul Rusiei şi-a permis să facă declaraţii sarcastice în baza unor informaţii neverificate. Poziţia ambasadorului rus a fost criticată dur şi de politicieni, liberalii cerând chiar revocarea din funcţie a lui Kuzmin.
Pe de altă parte, Ministerul rus de Externe dă asigurări, în comentariul publicat pe site, că va continua să investigheze cu foarte mare atenţie incidentul petrecut la 1 ianuarie 2012 la postul de control de la podul pe peste Nistru şi reaminteşte că în urma unei reuniuni de urgenţă a Comisiei mixte de Control s-a decis crearea unei comisii de anchetă. Investigaţiile sunt conduse de biroul procurorului militar rus, iar comandamentul militar integrat aşteaptă concluziile în decurs de trei săptămâni, precizează MAE rus.
Diplomaţia rusă susţine că regulile aplicate de forţele de menţinere a păcii presupun ca deschiderea focului în direcţia unui vehicul să se facă numai după ce au fost epuizate toate mijloacele de a opri respectivul vehicul, dacă acesta prezintă un pericol iminent pentru viaţa militarilor.
"În aceste condiţii - spune MAE rus în comentariul său - nu pot fi decât salutate apelurile conducerii Republicii Moldova şi ale Transnistriei pentru elucidarea echilibrată şi cât se poate de responsabilă a tuturor circumstanţelor celor întâmplate".
Comentariul MAE rus a fost postat pe site-ul instituţiei marţi, în aceeaşi zi în care blocurile de beton de la podul de peste Nistru - care fuseseră înlăturate de comun acord de pacificatorii ruşi, moldoveni şi transnistreni după incidentul de pe 1 ianuarie - au fost reinstalate unilateral pe partea transnistreană. Autorităţile de la Chişinău au calificat gestul drept "provocare", transmite Europa Liberă. Biroul pentru reintegrare a spus că reinstalarea de marţi dimineaţa a blocurilor de beton contravine înţelegerilor din cadrul formatului tripartit de pacificare.