Mortalitatea printre copii scăzută şi totuşi Moldova a atins coeficientul critic de îmbătrânire
În Republica Moldova, rata mortalităţii copiilor sub 5 ani a scăzut de cca 2 ori în ultimii 20 de ani. Cel puţin aşa arată cifrele prezentate de UNICEF cu referire la anul 2010.
Astfel, potrivit unui raport prezentat la 28 februarie, rata mortalităţii în ţara noastră la copii sub 5 ani în 2010 a fost de 19 la o mie de copii, asta în timp ce în 1990 această cifră era de 37 de copii. Astfel, Republica Moldova s-a poziţionat pe locul 103 împreună cu ţări precum Brazilia, Columbia, Palau şi Peru.
În Republica Moldova sunt persoane care au atins deja vârsta majoratului, însă nu au avut niciodată acte de identitate. Aşa se întâmplă în cazul a circa o mie de copii din ţară. Dreptul la identitate este frecvent încălcat copiilor abandonaţi, iar în consecinţă, ei nu pot beneficia nici de asistenţă medicală, nici de studii şi nici de protecţie socială din partea statului.
Conform informaţiilor Serviciului de Stare Civilă, în fiecare an sunt identificaţi aproape 500 de copii fără documente.
Responsabilitatea de a perfecta actele copiilor abandonaţi revine instituţiilor rezidenţiale, însă procesul durează mult şi este unul anevoios. În asemenea cazuri autorităţile au lăsat în umbră prevederile Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului. Documentul indică faptul că „fiecare copil are, prin naştere, dreptul la un nume şi dreptul de a dobândi o cetăţenie, dreptul de a-şi cunoaşte părinţii şi de a fi crescut de aceştia”.
Potrivit unui raport Promo-Lex, aproximativ 50 de copii din fiecare raion nu au acte de identitate. Totodată, sunt tineri care au 20 de ani şi nu au fost niciodată înregistraţi. Din aceste motive, tinerii nu au posibilitatea să-şi continue studiile, nici să se angajeze în câmpul muncii. În unele raioane sunt de la 10 până la 200 de copii fără acte de identitate, iar lucrurile nu par a se mişca din loc.
În cazul când rata mortalităţii copiilor din Moldova a scăzut, mai avem copii neînregistraţi şi fără acte, stabilim totuşi un nou record la îmbătrânire.
Republica Moldova a atins coeficientul critic de îmbătrânire de 14%, în timp ce limita critică în majoritatea ţărilor europene este de 12%. Datele sunt furnizate de un Raport privind îmbătrânirea populaţiei în Republica Moldova, realizat la solicitarea Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
Potrivit sursei citate, locuitorii din nordul ţării îmbătrânesc şi mor mai repede. Cele mai înalte ritmuri de micşorare a numărului populaţiei au fost semnalate în raioanele Drochia, Edineţ, Făleşti şi Floreşti. Cei mai vârstnici locuiesc în raioanele Donduşeni, Drochia şi Edineţ. Pe lângă aceste raioane, niveluri crescute de micşorare a populaţiei se înregistrează în Orhei, Hânceşti şi Cimişlia.
Valentina Buliga, ministrul Muncii a declarat că numărul populaţiei cu vârsta înaintată depăşeşte numărul copiilor, ceea ce perpetuează declinul demografic.
Cea mai mare vârsta medie a populaţiei de 40,2 ani a fost atinsă în zona de Nord. Limita maximă a acesteia (41,2 ani) a fost înregistrată în raionul Donduşeni, în raioanele Drochia şi Edineţ (câte 40 ani).
Vârsta medie a populaţiei s-a majorat în ultimii patru ani, în municipiile Chişinău şi Bălţi. Cei mai tineri sunt în raioanele Ialoveni şi Cantemir (33,6 şi 33,8 ani).
La începutul anului 2011, în R.Moldova locuiau 512,3 mii persoane în vârstă de 60 ani din care mai mult de jumătate (60,5%) sunt femei.
Coeficientul de îmbătrânire a populaţiei este de 14,4%, care a avut o dinamică stabilă în creştere în ultimii 6 ani.
Potrivit experţilor, populaţia Moldovei scade anual cu cca 8 mii de persoane. E ca şi cum 8 sate medii ar dispărea.
Experţii spun că Moldova are nevoie de o serie de reforme costisitoare şi de lungă durată care să încurajeze natalitatea şi să reducă migraţia.