Moody's retrage ratingul Caa1 acordat Hidroelectrica
alte articole
Moody's Investors Service a anunţat vineri că retrage ratingul corporate pe termen lung Caa1 acordat companiei Hidroelectrica, precum şi ratingul privind probabilitatea de default.
Moody's a menţionat că firma nu are datorii în derulare sub vreun rating. De asemenea, Moody anunţă că a retras ratingul deoarece consideră că are informaţii insuficiente sau inadecvate pentru a susţine menţinerea ratingului.
Moody's anunţase joi că a retrogradat ratingul Hidroelectrica cu două trepte, la Caa1, de la B2, cu perspectivă negativă, pe fondul confirmării cererii companiei de insolvenţă voluntară. Decizia vizează ratingul pentru datoriile pe termen lung şi cel al probabilităţii de default.
”Retrogradarea cu două trepte a Hidroelectrica la Caa1 este rezultatul confirmării privind insolvenţa voluntară a companiei depusă la Tribunalul Bucureşti, pe 20 iunie. Caa1 reflectă riscurile semnificative de incapacitate la plată şi imprevizibilitatea inerentă a evoluţiei viitoare pe care o presupune cererea de insolvenţă”, a declarat joi vicepreşedintele- senior analist Moody's, Richard Miratsky.
Moody's aprecia totuşi că măsura de cerere a insolvenţei nu constituie o incapacitate de plată imediată, motivul fiind reorganizarea judiciară a companiei.
În acelaşi timp, agenţia internaţională crede că Hidroelectrica va continua activitatea şi va plăti datoriile pe termen scurt.
Agenţia internaţională retrogradase pentru a doua oară într-o săptămână ratingul Hidroelectrica. Pe 20 iunie, Moody's a retrogradat cu patru trepte ratingul Hidroelectica de la la B2 de la Ba1, rezultat al cererii companiei privind insolvenţa.
La momentul resoectiv, agenţia a avertizat asupra unei noi retrogradări de rating, în condiţiile unei perspective negative.
Tribunalul Bucureşti a admis pe 20 iunie cererea Hidroelectrica de intrare în insolvenţă, fiind numit ca administrator judiciar firma Euro Insol, condusă de avocatul Remus Borza.
Consiliul de Administraţie a decis să solicite intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica din cauza pierderilor înregistrate de companie în 2011 şi în primele cinci luni ale acestui an, a scăderii cifrei de afaceri şi a creşterii datoriilor cu termen scadent de plată mai mare de 90 de zile.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, a declarat că, prin cererea insolvenţei, se are în vedere doar o reorganizare a companiei şi nimic asociat cu falimentul sau cu vânzarea de active.
De asemenea, sindicatul salariaţilor Hidroelectrica Hidrosind a încheiat un acord cu Ministerul Economiei, compania şi administratorul judiciar desemnat provizoriu în procedura insolvenţei pentru păstrarea activelor, a locurilor de muncă şi a drepturilor salariaţilor.
Remus Vulpescu a fost desemnat administrator special.al Hidroelectrica, potrivit unei hotărâri a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din 26 iunie.