Monica Iacob-Ridzi, cinci ani de închisoare pentru corupţie

Monica Iacob Ridzi.
Monica Iacob Ridzi. (ridzi.ro)

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi, acuzată că a dat fără licitaţie mai multe contracte pentru organizarea Zilei Tineretului în mai 2009, a fost condamnată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare.

Monica Iacob-Ridzi, actualmente deputat PP-DD, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare şi 3 ani de interzicere a unor drepturi. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi a fost trimisă în judecată, alături de alte 11 persoane, în 3 mai 2011.

Monica Maria Iacob -Ridzi, deputat şi fost ministru al Tineretului şi Sportului în perioada decembrie 2008 - iulie 2009 a fost acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, participaţie improprie la infracţiunea de a modifica, şterge sau deteriora date informatice, fără drept.

Conform procurorilor DNA, în perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, a dispus, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului, să atribuie ilegal contracte de prestări servicii unor firme private.

"A fost alocată, în acest scop, societăţilor comerciale Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL, suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului şi Sporturilor a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 reşedinţe de judeţ, în care cunoştea că structurile proprii ale ministerului ori alte entităţi publice sau private vor desfăşura manifestări de acest gen", susţin procurorii.

Prejudiciul produs de Ridzi în acest dosar se ridică la peste 2,7 milioane lei.

Ca urmare a demersurilor lui Ridzi, firmelor Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment.

Procurorii o mai acuză pe Monica Iacob-Ridzi că, ulterior declanşării cercetărilor, în 13 iulie 2009, ar fi solicitat administratorului reţelei informatice să şteargă date pentru a nu fi descoperite. În acest scop, administratorul reţelei a accesat fără drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului şi Sportului şi a şters înregistrările.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă în acest proces, cu suma de 2.736.933,28 lei, precizând că îşi rezervă dreptul de a modifica suma, în funcţie de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator din dosar.