Monede dacice şi romane din aur şi argint au fost indisponibilizate de poliţişti

Epoch Times România
25.02.2012

Două monede dacice din aur de tip koson şi 25 de monede romane din argint (denari republicani şi imperiali), cu o valoare estimată la 4.000 euro, au fost indisponibilizate cu ocazia a două percheziţii efectuate în municipiile Timişoara şi Constanţa.

Percheziţiile au fost efectuate, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR, în 15 şi 22 februarie, la locuinţele a două persoane, de 31 ani şi 61 de ani, suspectate că făceau parte dintr-o grupare care se ocupa cu detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa - Regia, din judeţul Hunedoara, informează sâmbătă un comunicat de presă al IGPR.

Gruparea era condusă de un bărbat din Sebeş, judeţul Alba, iar în perioada 2003 - 2007, prin detecţii şi săpături neautorizate efectuate în situl arheologic Sarmizegetusa - Regia, judeţul Hunedoara, este suspectată că a sustras şi înstrăinat cel puţin 300 de monede din aur de tip koson, care s-au pierdut pentru patrimoniul cultural naţional. Valoarea estimată a fiecărei monede este de 700 euro, rezultând un prejudiciu total de 210.000 euro.

Acestea fac parte dintr-un tezaur de circa 500 de monede de acest gen, din care, în cursul anului 2009, au fost recuperate 142 de bucăţi.

Aceeaşi grupare a fost implicată în sustragerea unui alt tezaur, de 2.300 de kosoni de argint, descoperit în acelaşi sit arheologic, valorificat pe piaţa internă şi internaţională prin intermediul unor dealeri de antichităţi şi case de licitaţii. Până în prezent au fost recuperate 204 monede koson de argint.

Activităţile de cercetare în dosar vor continua în vederea recuperării tezaurelor monetare sustrase şi aflate în urmărire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor