Moldova va primi 77 milioane de dolari de la FMI

(ROMEO GACAD / AFP / Getty Images)

Guvernul Republicii Moldova a ajuns la un acord cu Fondul Monetar International. Astfel, tara noastra urmeaza sa primeasca a doua transa de la FMI, in valoare de 77 miloane de dolari. Despre aceasta a anuntat prim-ministrul Vlad Filat, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta azi, 12 mai, in comun cu seful misiunii FMI, Nikolay Gueorguev.

Premierul a metionat ca cele aproape 80 de milioane de dolari sunt destinati bancii nationale pentru completarea rezervelor valutare. Acordul urmeaza a fi aprobat de managmentul executiv si de consiliul FMI.

Potrivit presedintelui misiunii FMI, la acest moment, Republica Moldova in mare masura a depasit criza econnomica.

"Toate criteriile structurale si indicatorii de performanta pe care i-a planificat Guvernul au fost atinsi. Economia Republicii Moldova continua procesul riguros de redresare. Unii indicatori reflecta rezultate foarte bune", a subliniat Gueorguiev.

"Totusi, doua tinte indicative inca nu au fost atinse: plafonul privind modificarea interna a cheltuielilor Executivului si plafonul privind masa monetara", a tinut sa mentioneze acesta.

De asemenea, misiunea FMI anticipeaza o crestere economica de 5% pe parcursul anului curent si o rata a inflatiei de 8% la finele anului curent si de 5,8% la finele lui 2012.

Vizita misiunii FMI in Moldova a inceput pe 27 februarie. In aceasta perioada, membrii misiunii au avut intalniri cu premierul Vlad Filat, ministrul Economiei, Valeriu Lazar, ministrul Finantelor, Veaceslav Negruta, si cu guvernatorul Bancii Nationale, Dorin Dragutanu.

Misiunea FMI a analizat evolutia economica a tarii noastre si realizarea angajamentelor asumate fata de aceasta institutie financiara internationala. Impreuna cu autoritatile de la Chisinau, specialistii FMI au examinat politica fiscala si cea macroeconomica. Ei au anuntat ca vor fi actualizate perspectivele macroeconomice si va fi analizat cadrul de cheltuieli pe termen mediu.

Ministerul Economiei si-a revazut deja indicatorii macroeconomici, anuntati in luna februarie. Astfel, a fost revizuita prognoza cresterii volumului productiei agricole pentru pentru 2011 de la 2 la suta pana la la 5 la suta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe