Igor Corman va înainta Acordul de Asociere cu UE spre ratificare

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman
Preşedintele Parlamentului, Igor Corman (en.wikipedia.org)

Preşedintele Parlamentului Igor Corman va înainta Acordul de Asociere cu UE spre ratificare săptămîna viitoare, după semnarea acestuia la Bruxelles, pe data de 27 iunie. Anunţul a fost făcut de şeful Legislativului astăzi în cadrul vizitei de lucru la Cahul, unde a discutat cu conducerea raionului, şefii serviciilor deconcentrate, agenţii economici, cadrele didactice şi conducătorii instituţiilor din domeniile cultură, tineret şi sport din teritoriu.

„După semnare, Acordul de Asociere va ajunge imediat în Parlament. Voi propune să fie examinat în regim de urgenţă în cadrul procedurilor legislative şi îl voi înainta spre ratificare săptămîna viitoare”, a menţionat Igor Corman.

Şeful Legislativului a dat asigurări că Acordul de Asociere a fost negociat în favoarea Republicii Moldova, fiind prevăzute atât perioade de tranziţie, cât şi posibilitatea de renegociere în cazul în care vor exista dezavantaje pentru agricultori. Preşedintele Parlamentului a menţionat că integrarea europeană înseamnă, după exemplul statelor UE, creşterea PIB-ului, a salariilor şi pensiilor, în general a nivelului de trai al cetăţenilor.

Tot astăzi, Preşedintele Parlamentului a vizitat satul Roşu, unde a discutat cu cetăţenii şi cu factorii de decizie despre implementarea proiectului de aprovizionare cu apă potabilă şi a noii staţii de pompare a apei, finanţat de Guvernul României prin intermediul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). În perioada următoare, în localitate va fi implementat, din fonduri europene, şi un proiect de canalizare.

„În localităţile Republicii Moldova se implementează proiecte cu sprijinul UE şi al partenerilor de dezvoltare. După semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere vor exista şi mai multe posibilităţi de accesare a fondurilor europene”, a subliniat Igor Corman, exemplificînd prin acordul semnat săptămâna trecută, în cadrul vizitei în Republica Moldova a ministrului Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania, Gerd Müller. Respectivul acord prevede o finanţare de 14 mln de euro pentru realizarea unor proiecte de infrastructură în mediul rural.

Preşedintele Parlamentului a menţionat că principala problemă rămasă deocamdată nerezolvată de autorităţi rămîne creşterea bunăstării cetăţenilor. Igor Corman a declarat că în Parlament este aşteptat pachetul social pentru a fi majorate salariile unor categorii sociale, totodată, au fost identificate soluţiile bugetare pentru creşterea pensiilor.

Igor Corman s-a referit în discuţiile cu autorităţile de la Cahul şi la activitatea Grupului de lucru privind examinarea implementării statutului special al UTA Găgăuzia. Vineri a avut loc a patra şedinţă a Grupului de lucru, la care a participat şi Pirkka Tapiola, Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, după ce subiectul dat a fost discutat în cadrul întrevederii Preşedintelui Parlamentului cu Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Igor Corman s-a arătat convins că sprijinul OSCE şi al UE va contribui la implementarea standardelor europene de dezvoltare a autonomiilor locale şi la asigurarea drepturilor minorităţilor naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe