Moldova, Ucraina şi România vor iniţia al doilea proiect "Facilitarea Comerţului Cu Produse Agroalimentare În Bazinul Mării Negre"

Moldova, Ucraina şi România vor iniţia săptămâna aceasta al doilea proiect "Facilitarea Comerţului Cu Produse Agroalimentare În Bazinul Mării Negre" (FTAP). Directorul Fondului regional de susţinere a antreprenorilor din regiunea Odessa, Ucraina, Serghei Kalabin, a comunicat pentru "Infotag" că acordul corespunzător a fost semnat de către partea ucraineană săptămâna trecută. Potrivit spuselor sale, inovaţia proiectului va deveni desfăşurarea on-line a licitaţiilor de bunuri produse în cele trei ţări. Principalul partener al proiectului din partea Moldovei a devenit compania "AgroSângerei".
Tatiana Chiriac
23.10.2013

Moldova, Ucraina şi România vor iniţia săptămâna aceasta al doilea proiect "Facilitarea Comerţului Cu Produse Agroalimentare În Bazinul Mării Negre" (FTAP). Directorul Fondului regional de susţinere a antreprenorilor din regiunea Odessa, Ucraina, Serghei Kalabin, a comunicat pentru "Infotag" că acordul corespunzător a fost semnat de către partea ucraineană săptămâna trecută. Potrivit spuselor sale, inovaţia proiectului va consta în desfăşurarea on-line a licitaţiilor de bunuri produse în cele trei ţări. Principalul partener al proiectului din partea Moldovei a devenit compania "AgroSângerei".

În cadrul proiectului vor fi organizate două business forumuri, expoziţii şi concursuri cu scopul de a dezvolta relaţiile bilaterale.

"Cu Moldova ne este cel mai uşor să colaborăm deoarece nu avem nici barieră lingvistică, nici un regim de vize, cum e în cazul României. Antreprenorii noştri sunt cointeresaţi în stabilirea relaţiilor cu producătorii moldoveni de puieţi, seminţe, hrană pentru animale şi îngrăşăminte. Iar Moldova era interesată de producătorii ucraineni de sucuri", a spus Kalabin.

În plus, Kalabin a adăugat că în regiunea Odesei a crescut interesul producătorilor moldoveni pentru combinele frigorifice destinate fructelor şi legumelor. Directorul Federaţiei Naţionale Agroinform, Aurelia Bondari, a spus marţi, în cadrul unei conferinţe că datorită paginii web create, antreprenorii din România, Moldova şi Ucraina vor avea acces la informaţia necesară cu privire la preţurile pentru produsele agricole.

Potrivit ei, 76,6 mii de utilizatori au folosit datele paginii web. Potrivit spuselor şefului reprezentanţei Agroinform la Edineţ, Maria Rotaru, proiectul a îmbunătăţit considerabil relaţiile de parteneriat între participanţi, dar are şi neajunsuri.

"Nu toţi producătorii agricoli se pot bucura de beneficiile proiectului. Unele întreprinderi mici nu au acces la internet. De beneficiile proiectului se pot folosi doar întreprinderile mari", a menţionat ea.

Reprezentantul Fondului Regional de susţinere a antreprenorilor din Ucraina a răspuns la această declaraţie spunând că la următorul proiect această observaţie va fi luată în calcul şi reprezentanţii întreprinderilor mici vor primi informaţia în formă de notificări SMS sau pliante.

Proiectul "Facilitarea Comerţului Cu Produse Agroalimentare În Bazinul Mării Negre" (FTAP) a fost lansat în luna noiembrie 2011. Acesta este finanţat din fondurile UE în cadrul Programului Operaţional Comun "BLACK SEA 2007-2013".

Bugetul proiectului este de 536 mii euro. Partenerii proiectului sunt : Federaţia Naţională a Agricultorilor din Republica Moldova "AGROinform", Fundaţia pentru Promovarea Întreprinderilor Private, Mici şi Mijlocii (FPIPMM) din România (Galaţi) şi Fondul Regional de susţinere a antreprenorilor din Ucraina (Odessa).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor