Moldova: Sindicatele critică majorarea asigurării obligatorii de asistenţă medicală
alte articole
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) dezaprobă prevederea proiectului de lege privind asigurările obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2014, prin care prima achitată de angajat urmează să crească de la 3,5% la 4%.
Într-o declaraţie emisă de CNSM şi citată de agenţia "Infotag", se arată că aceasta "se întâmplă în situaţia în care, pe parcursul anilor 2004-2014, ponderea statului în bugetul fondurilor asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală s-a micşorat de la 66,7 % până la 47,3 %, iar pentru anul 2014 este propus să se aloce pentru o persoană asigurată de către stat doar 1640 de lei, în timp ce persoanele neangajate, care alcătuiesc pătura cea mai săracă a populaţiei, urmează să achite pentru poliţa de asigurare 4056 de lei".
În opinia sindicatelor, sumele alocate pentru alimentaţia bolnavilor şi compensarea medicamentelor continuă să fie derizorii - 3% şi, respectiv, 13% din cheltuielile spitaliceşti, în timp ce cheltuielile administrative se ridică la 33%.
În acest context, CNSM solicită guvernului să-şi revadă hotărârea, iar parlamentului - să nu adopte proiectul de lege. De asemenea, sindicatele insistă să fie stabilit un salariu minim unic pe ţară la nivelul minimului de existenţă; să fie aplicat un mecanism de indexare a veniturilor băneşti ale populaţiei în funcţie de nivelul inflaţiei din anul 2013; să fie majorate veniturile bugetului naţional prin diminuarea ponderii ocupării informale; să crească alocaţiile pentru compensarea medicamentelor şi alimentaţia pacienţilor.
În caz contrar, CNSM promite să facă uz de "toate mijloacele legale pentru a asigura întocmai respectarea drepturilor şi intereselor salariaţilor".
Anterior, şi reprezentanţi ai comunităţii de afaceri s-au declarat nemulţumiţi de creşterea planificată a cuantumului primei de asigurare de asistenţă medicală, achitate de angajatori, de la 3,5% la 4% din fondul de salariu.