Moldova: Se schimbă indemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă

De la 1 aprilie curent vor intra în vigoare noile prevederi legislative cu privire la oferirea indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă şi altor prestaţii sociale.
(photos.com)
Epoch Times
05.03.2014

De la 1 aprilie curent vor intra în vigoare noile prevederi legislative cu privire la oferirea indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă şi altor prestaţii sociale.

Laura Grecu, şef de direcţie la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a explicat astăzi într-o conferinţă de presă că potrivit noilor prevederi, baza de calcul a indemnizaţiei de asigurări sociale o va constitui venitul mediu lunar asigurat obţinut în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii naşterii copilului, şi nu şase luni cum este în prezent. Totodată, va fi luat în calcul tot venitul obţinut în fiecare din cele 12 luni şi nu doar în cele care au fost lucrate complet, cum este acum. Dacă timp de o lună din cele 12, persoana nu a lucrat din diverse motive, aceasta va fi substituită cu venitul de 900-1400 de lei, a spus Laura Grecu.

O altă modificare vizează faptul că mama aflată în concediu de maternitate va putea reveni la muncă şi păstra totodată indemnizaţia pentru creşterea copilului doar în condiţiile timpului de muncă parţial, cu retribuirea muncii în proporţie de pînă la 0,5 din salariu. Dacă beneficiarul îşi va relua activitatea cu un salariu deplin înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, acesta va pierde indemnizaţia.

Potrivit Laurei Grecu, modificările au fost operate pentru a asigura un coraport echitabil între contribuţiile pe care le-a achitat beneficiarul şi plăţile promise sub formă de indemnizaţii de maternitate, indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă sau indemnizaţia pentru creşterea copilului.

Modificările mai vizează majorarea de la şapte la zece ani a vîrstei copilului bolnav care necesită îngrijire de către unul dintre părinţi şi excluderea condiţiei de realizare a unui anumit stagiu de cotizare pentru femeile gravide pentru obţinerea indemnizaţiei de maternitate, notează Moldpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor