Moldova poate oferi Uniunii Europene forţă de muncă mai ieftină şi mărfuri textile de calitate

Republica Moldova poate oferi Uniunii Europene forţă de muncă mai ieftină şi calificată, precum şi mărfuri textile de calitate. De această părere este proprietara şi directoarea companiei "Velitextil-Plus", care produce mărfuri textile pentru copii, brandul "Creme Brulee".
Muncitoare (AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.11.2013

Republica Moldova poate oferi Uniunii Europene forţă de muncă mai ieftină şi calificată, precum şi mărfuri textile de calitate. De această părere este proprietara şi directoarea companiei "Velitextil-Plus", care produce mărfuri textile pentru copii, brandul "Creme Brulee". Veronica Pentelei a menţionat că în Moldova, în comparaţie cu UE, diferenţa de preţuri este evidentă, la fel ca şi diferenţa de salarii. "Din acest considerent, UE poate produce în Moldova multe mărfuri de calitate la preţuri relativ mici. De fapt, acest lucru deja se face. Companiile de textile realizează multiple comenzi venite din diferite ţări ale UE, iar calitatea este una demnă de apreciat.

Mai mult, beneficiind de forţa de muncă din Moldova, aflată la proximitatea UE, europenii nu sunt nevoiţi să plece în China, Indonezia sau Bangladesh, la distanţe foarte mari în căutarea braţelor de muncă mai ieftine. Calitatea care o pot găsi în Moldova este foarte bună, iar forţa de muncă mai ieftină, fapt care nu poate fi neglijat", susţine directoarea companiei.

În opinia ei, odată cu semnarea Acordului de Liber Schimb dintre Moldova şi UE, ţara noastră va putea exporta pe piaţa europeană şi mai multe mărfuri textile ale brandurilor autohtone. "Calitatea produselor noastre este bazată pe o experienţă bogată de lucru cu brandurile europene. Brandurile noastre sunt deja orientate spre piaţa europeană, mărfurile fiind competitive şi de calitate superioară. Atunci când elaborăm o colecţie nouă, majoritatea dintre noi ne inspirăm tot din colecţiile europene, prin urmare, mărfurile noastre corespund celor europene în ceea ce priveşte calitatea, originalitatea, designul", a spus Veronica Pentelei.

Directoarea companiei şi-a exprimat speranţa că odată cu liberalizarea pieţei europene, mărfurile moldoveneşti vor fi mai uşor de exportat în UE. "Sper să fie mai simplu din punct de vedere al procedurilor vamale, care la moment sunt destul de complicate şi prevăd multiple cheltuieli. Probabil, că o parte din aceste cheltuieli vor dispărea şi odată cu aceasta vom deveni mai competitivi pe piaţa europeană. La moment, achităm o sumedenie de taxe, inclusiv la export. Din acest considerent, mărfurile noastre devin prea scumpe pentru europeni. În cazul în care vor fi eliminate o parte dintre taxe, este evident că vom deveni mai competitivi pe piaţa europeană", consideră Veronica Pentelei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor