Moldova plăteşte mai puţin pentru gazele ruseşti decât România şi Ucraina
alte articole
SA”Moldovagaz” neagă informaţia, vehiculată în mass-media, potrivit căreia R.Moldova ar plăti cel mai mai mare preţ din regiune pentru gazele naturale importate de la ”Gazprom”. ”Preţul achitat în prezent de Republica Moldova pentru gazele ruseşti este mai mic în raport cu cel plătit de ţările vecine - România şi Ucraina”, declară într-un comunicat de presă întreprinderea.
Astfel, în trimestrul I al anului 2012, Republica Moldova plăteşte gigantului „Gazprom” preţul de 387,96 dolari SUA pentru 1000 m3 de gaze naturale. În acelaşi timp, România achită în luna februarie pentru gazele de import un preţ de 460-480 de dolari SUA,după ce în luna ianuarie a plătit 540-560 de dolari 1000 m3.
Cât priveşte Ucraina, care la fel cumpără gazele naturale ruseşti, conform datelor prezentate de „Naftogaz Ucraina”achită în trimestrul I al anului curent, un preţ de 416 dolari pentru mia de metri cubi.
Experţii economici au declarat că datele prezentate de SA”Moldovagaz” sunt unele întemeiate. ”Republica Moldova achită pentru gazele ruseşti un preţ mai mic faţă de cel plătit atât de România şi de Ucraina, cât şi de Ţările Baltice şi de Polonia”, au precizat experţii. Aceştia au concretizat că excepţie face Republica Belarus, dar cazul acestei ţări este unul irelevant din cauza factorului politic, ce marchează relaţiile dintre cele două ţări.
Şi totuşi Agenda ambiţioasă a autorităţilor de la Chişinău mai prevede finalizarea în anul 2012 şi a construcţiei gazoductului Ungheni –Iaşi. ”Planul pesimist” prevede intrarea în şantier în anul curent a acestui gazoduct. ”Proiectul este la o fază destul de matură de pregătire, iar în Bugetul de Stat pentru anul curent sunt prevăzute resurse financiare, ce au fost alocate de Comisia Europeană”, declară vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei.
Oficialul a precizat la postul Radio Chişinău că au fost finalizate studiile de fezabilitate şi cel de mediu, iar în prezent se finalizează şi structurarea finanţării acestui proiect. ”Este un proiect complex şi complicat din punct de vedere tehnic deoarece va funcţiona în ambele sensuri”, a spus Valeriu Lazăr.
Totodată, oficialul a specificat că gazoductul va avea nu atât o importanţă comercială, cât strategică. ”Nu ne rezolvă toate problemele, dar ne aduce în faza reală a politicii energetice paneuropene, care prevede ca toate ţările trebuie să aibă minim două surse de alimentare cu gaze”, a spus Valeriu Lazăr.
Valoarea totală a proiectului Ungheni-Iaşi este estimată la 19 mil. de euro. O parte din costul acestuia va fi acoperit din grantul de 7 mil. de euro acordat de Comisia Europeană, în cadrul Programului operaţional comun România - Ucraina - R.Moldova. Din grantul acordat de UE, 3 mil. euro vor fi acordaţi Republicii Moldova, însă ţara noastră mai are nevoie de alte 6 mil. euro. pentru construcţia acestui gazoduct pe teritoriul său.
În total, gazoductul Ungheni-Iaşi se va întinde pe teritoriul republicii noastre pe o lungime de doar 9 kilometri. În plus, aici vor fi construite şi staţii de măsurare şi de compresoare.
Precizăm că în trimestrul I a anului 2011 preţul pentru 1000 m3 de gaze naturale achitat de Republica Moldova Rusiei a fost de 288,71 dolari SUA , în trimestrul II al anului 2011-321,71 dolari SUA, în trimestrul III - 368,39 dolari SUA, iar în trimestrul IV - 402,27 dolari SUA.