Moldova va plati mai putin pentru gazul natural, incpand cu anul 2012

Epoch Times România
28.10.2011

In cadrul intrevederii din 18 octombrie de la Sankt-Petersburg, prim-ministrul Republicii Moldova i-a cerut premierului rus Vladimir Putin incheierea unui nou contract de achizitionare a gazuli rusesc cu o posibila reducere de pret. Doua zile mai tarziu, conducerea MoldovaGaz a fost chemata intr-o sedinta de urgenta organizata la initiativa Gazprom, unde partile au convenit asupra micsorarii pretului la gazul livrat in Republica Moldova.

In acest context, in cadrul sedintei in plen a Parlamentului, ministrul economiei, Valeriu Lazar, a declarat ca incepand cu anul 2012, Republica Moldova va achita un pret mai mic pentru gazul natural livrat de catre Federatia Rusa. Acesta este si rezultatul concesiilor obtinute in urma negocierilor purtate intre reprezentantii MoldovaGaz si cei ai Gazprom.

MoldovaGaz a reusit, totusi, sa-i convinga pe rusi sa revizuiasca tariful la gazul natural, caci moldovenii nu au capacitatea de a plati actualul pret.

"Am facut tentative de a renegocia contractul cu Gazprom, dar am primit un refuz dur. Ne-au spus ca exista un contract semnat pe 5 ani si asteapta expirarea acestuia. Nu ne putem permite sa negociem la nivel de Guvern. In calitate de actionar care detine 35% din actiunile MoldovaGaz, Guvernul nu poate interveni, dar am inarmat echipa de negociatori cu argumente. Concesia la care s-a ajuns este ca de la 1 ianuarie 2012, va fi posibila o reducere a tarifului de livrare", a explicat Lazar.

Totodata, ministrul a mai precizat ca "in Moldova, capacitatea reala a consumatorului de a cumpara nu a crescut la fel ca si preturile. Am aratat ca din 2008, s-a inceput reducerea consumului de gaz. Am demonstrat Gazpromului ca moldovenii nu sunt in stare sa plateasca pretul actual. Am facut referire si la concesiile pe care furnizorul din Rusia le-a oferit altor state cu care are contracte incheiate", a punctat acesta.

Potrivit ministrului economiei, Gazprom va accepta concesii pentru Republicii Moldova numai in cazul in care autoritatile de la Chisinau vor permite accesul investitorilor companiei ruse in unele sectoare de importanta strategica, iar in acest sens, este necesar un dialog la nivel politic intre factorii de decizie ai Rusiei si cei ai Republicii Moldova.

Potrivit Publika.TV, tariful pentru gazul natural s-a majorat de patru ori in acest an. Prin urmare, in prezent, consumatorii platesc in medie 4.599 de lei pentru o mie de cubi de gaz natural.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor