Negocierile dintre R. Moldova şi Gazprom au eşuat

Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.12.2011

Delegaţia moldoveană şi conducerea Gazprom nu au ajuns la o înţelegere privind semnarea unui nou contract de livrare a gazelor, anunţă MOLDPRES, citând surse apropiate grupului de negociatori.

Astfel, în urma eşecului discuţiilor, în primul trimestru din 2012, Republica Moldova va procura gaz de la Gazprom în condiţiile vechiului acord. Actualul contract, care expiră la 31 decembrie 2011, a fost prelungit cu încă trei luni, timp în care Chişinăul va încerca să obţină semnarea unui contract pe termen lung cu privire la furnizarea gazelor, construit pe o nouă formulă de calcul a costului la gaze care ar permite reducerea preţului de import al gazului.

Delegaţia moldoveană s-a deplasat la Moscova, la începutul acestei săptămâni, pentru negocieri cu Gazpromul, după o pauză e mai bine de o lună.

Discuţiile privind noul contract au fost suspendate după ce la mijlocul lunii octombrie Republica Moldova a semnat cel de-al treilea Pachet Energetic al Uniunii Europene, care presupune divizarea companiilor de furnizare şi distribuţie în entităţi diferite.

Administraţia Gazprom a aşteptat să vadă care va fi poziţia oficială a Moldovei privind modelul de implementare a Pachetului energetic III. Oficialităţile moldovene au declarat că nu vor renunţa la implementarea acestui pachet, dar sînt dispuse să utilizeze un model ce nu ar defavoriza drepturile patrimoniale şi interesele concernului rus, care deţine pachetul de control la Moldovagaz.

Premierul Vlad Filat consideră că toate întrebările ridicate de Gazprom în cadrul negocierilor privind noul contract de livrare a gazului sunt pertinente. Premierul a vorbit luni la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, iar cei doi stabiliseră ca acordul să fie prelungit cu încă trei luni, în caz că nu va fi găsit un compromis.

"Cele trei luni vor fi timpul necesar pentru ca toate problemele să fie rezolvate. Problema ţine de găsirea acelui echilibu faţă de angajamentul Republicii Moldova ce vizează Pachetul energetic III", a declarat Filat.

Premierul a precizat că în cadrul negocierilor s-a urmărit asigurarea unei securităţi a volumului de gaze, dar şi stabilirea unui preţ mai mic.

Contractul în vigoare a fost semnat în decembrie 2006 şi prevedea majorarea treptată a preţului de import. În consecinţă, preţul de achiziţie a crescut de la o medie de 76,1 dolari SUA pentru o mie de metri cubi în 2005 pînă la circa 400 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz în trimestrul patru 2011.

Numai în acest an preţul de achiziţie a gazului a crescut cu aproape 35%, iar tariful pentru consumatorii casnici s-a mărit cu 26%.

Importul de gaze a scăzut de la 1.418,6 milioane metri cubi în anul 2005 pînă la 1.187,8 milioane metri cubi în 2010, notează MOLDPRES.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor