Moldova încearcă să scape de pesticidele erei sovietice
Circa 6.000 de tone de pesticide au fost depistate pe teritoriul R. Moldova, multe provenind din timpul erei sovietice. Dintre acestea, doar 2.000 sunt securizate în depozite naţionale.
În jur de 170 de tone de pesticide din Moldova vor fi evacuate în Polonia, pentru a fi distruse.
Chimicalele, stocate în depozitul unei gospodării agricole din Taraclia, vor fi incinerate, O echipă operaţională a Armatei a demarat lucrările de pregătire pentru scoaterea din ţară a deşeurilor de pesticide stocate în depozit. Primul lot va fi transportat astăzi, iar toate lucrările au loc în cadrul unui proiect NATO.
Potrivit Ministerului Apărării, în Moldova sunt aproximativ 1.800 de tone de pesticide inutilizabile. Ecologiştii afirma că ar fi vorba de o cantitate de peste trei ori mai mare. În perioada chimizării agriculturii, anual, în Moldova erau importate 40.000 de tone de pesticide. Consecinţele utilizării în exces a substanţelor toxice au fost solurile otrăvite şi tot mai mulţi bolnavi de cancer şi ciroze hepatice.
Statisticile oficiale arată că, în ultimele două decenii, numărul moldovenilor care mor din cauza maladiilor oncologice practic s-a dublat. În aceste condiţii, NATO, în cadrul programului Parteneriat pentru Pace, a finanţat o serie de proiecte de distrugere a otrăvurilor. În 2003, a fost lansat un program care includea colectarea, ambalarea şi transportarea a peste 3000 de tone de pesticide în 37 de depozite speciale. Iar în 2007, în cadrul unui proiect finanţat de Fondul Global de Mediu şi Banca Mondială, peste o mie de tone de pesticide au fost transportate în Franţa pentru a fi distruse.
Potrivit şefului secţiei ecologie şi protecţia mediului din cadrul Comandamentului Logistic, locotenent-colonelul Mariana Gramă, militarii Armatei Naţionale au început, pe 15 octombrie, procesul de reambalare, paletizare şi marcare a circa 170 de tone de pesticide perimate.
Pe 21 octombrie urmează să fie realizată prima operaţiune de export a deşeurilor toxice în Polonia, cu tranzitarea teritoriului Ucrainei. Deşeurile de pesticide vor fi distruse prin ardere la incineratorul din oraşul Dabrowa Gornicza, Polonia.
Viceministrul Mediului, Corneliu Mârza, a declarat că pesticidele uzate trebuie distruse în instalaţii speciale cu filtre. „Pentru aceasta însă e nevoie de sume enorme. Totuşi, noi facem paşi importanţi în această direcţie”, a afirmat viceministrul, menţionând exemplul unui grant în valoare de 500 de mii de euro acordat R. Moldova de Guvernul Cehiei pentru nimicirea pesticidelor din trei raioane ale republicii.
Reprezentantul MA a menţionat că cel mai bine amenajat depozit se află în localitatea Dănceni din municipiul Chişinău, afirmaţie combătută însă de participanţii la discuţii, care au declarat că în apropierea satului se simte un miros puternic de pesticide.
Lucrările de evacuare a pesticidelor se va desfăşura în perioada 15 octombrie-12 noiembrie curent, în cadrul Proiectului NATO/Parteneriatul pentru Pace privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase în Republica Moldova.
În timpul Uniunii Sovietice pe teritoriul Republicii Moldova au fost utilizate peste o jumătate de milion de tone de pesticide, dintre care peste 22 mii tone au fost interzise în 1970, în conformitate cu Convenţia de la Stockholm.
La începutul anilor 90, Institutul de Meteorologie Experimentală atesta că 60% din suprafaţa arabilă a ţării fusese contaminată cu pesticide, concentraţia cărora depăşea în unele regiuni de 50 de ori nivelul admisibil. În acelaşi timp, Centrul pentru Medicină Preventivă semnala existenţa unor reziduuri de pesticide în roşiile (56%) şi strugurii (40%) recoltaţi în Republica Moldova. Începând cu anul 2004, cu suportul statelor NATO şi altor organizaţii internaţionale, au fost evacuate 1.300 tone de pesticide, iar altele aproximativ 2.000 tone au fost centralizate în depozite securizate.