Moldova a elaborat foia de parcurs privind dezvoltarea competitivităţii Republicii pentru summit-ul de la Vilnius

"Foaia de parcurs privind dezvoltarea competitivităţii Republicii Moldova" - aceasta este denumirea pentru matricea de lucru prezentată, marţi, în cadul şedinţei Consiliului consultativ pe lângă Ministerul Economiei. În cadrul dezbaterilor pe marginea proiectului "foii de parcurs", vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr a menţionat că până la Summit-ul "Parteneriatului Estic" din noiembrie 2013, acest proiect trebuie să se transforme într-un document convenit la nivel naţional.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
16.07.2013

"Foaia de parcurs privind dezvoltarea competitivităţii Republicii Moldova" - aceasta este denumirea pentru matricea de lucru prezentată marţi în cadul şedinţei Consiliului consultativ pe lângă Ministerul Economiei. În cadrul dezbaterilor pe marginea proiectului "foii de parcurs", vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr a menţionat că până la Summit-ul "Parteneriatului Estic" din noiembrie 2013, acest proiect trebuie să se transforme într-un document convenit la nivel naţional.

Potrivit lui, "foaia de parcurs" trebuie să includă sarcinile de bază şi principalele politici ale statului pentru sporirea competitivităţii mărfurilor şi serviciilor. "În această regiune a Europei, Moldova, ca şi restul statelor europene, va concura cu mărfuri, servicii, braţe de muncă, va lupta pentru investiţii străine în economia naţională fără de care dezvoltarea este imposibilă", a spus Lazăr.

El a atras atenţia asupra faptului că discuţiile pe marginea competitivităţii şi investiţiilor în economia naţională se ciocneau de ideea că Moldova dispune de o piaţă mică, ceea ce reprezintă un factor de descurajare. Lazăr a mai menţionat că odată cu semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE, care se preconizează a fi parafat la Summit-ul de la Vilnius şi semnat la mijlocul anului 2014, acest factor negativ pentru economia moldovenească va înceta să mai existe.

"El nu va mai exista, pentru că mărfurile şi serviciile moldoveneşti vor avea acces pe piaţa imensă a Uniunii Europene cu 550 mln. de consumatori", a remarcat el.

Ministrul a recunoscut că odată ce produsele moldoveneşti vor avea acces liber pe piaţa UE, şi pe piaţa din interior vor pătrunde liber produsele din afară. "Este o mare provocare pentru consumatorii din Moldova împreună cu dificultăţile şi complexitatea cu care se vor confrunta, în prima etapă, producătorii de mărfuri şi prestatorii de servicii autohtoni. Iată de ce pentru Moldova şi producătorii de aici competitivitatea capătă un caracter atât de actual", a remarcat Lazăr.

El a menţionat că efortul depus pe această dimensiune, atât la nivel de stat, cât şi la nivel de sector al economiei , va facilita comercializarea mărfurilor moldoveneşti pe pieţele statelor din est.

"Noi nu trebuie să uităm că în Rusia, Kazahstan, Ucraina, Belarus de asemenea, sunt introduse standarde europene avansate. Şi dacă mărfurile şi serviciile noastre vor corespunde acestor cerinţe, ele vor putea fi comercializate fără probleme pe pieţele din aceste state", a subliniat ministrul.

Prezentând foaia de parcurs, viceministrul Economiei, Octavian Calmâc a numit-o matrice, care în timpul dezbaterilor la nivel naţional va fi completată cu multe propuneri şi iniţiative interesante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor