Cel de-al III-lea summit PPE al liderilor Parteneriatului Estic
alte articole
Cel de-al III Summit Partidului Popular European (PPE) al şefilor de stat şi de guvern din cadrul Parteneriatului Estic s-a desfăşurat joi în incinta Palatului Republicii, din Chişinău.
La această conferinţă a participat preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens (preşedintele Partidului Liberal Democrat), preşedintele Georgiei, Mikheil Saakaşvili (Preşedintele Partidului Mişcarea Naţională Unită), preşedintele Armeniei, Serzh Sargsyan (Preşedintele Partidului Republican) şi primul-ministru Republicii Moldova, Iurie Leancă.
În cadrul summitului s-a discutat despre importanţa stabilirii unui zid forte de pace, mobilitate, prosperitate şi securitatea de-a lungului continentului European, precum şi de accentuarea rolului primordial jucat de libertăţile fundamentale şi de mobilitate a cetăţenilor, ca obiectiv strategic în extinderea pieţei comerciale interne.
S-a abordat, de asemenea, şi subiectul asigurării unei condiţii mai bune a creşterii economice, oferte de muncă, creşterea fluxului de investiţii, aşadar cetăţenii vor avea posibilitatea să beneficieze de calitatea înaltă a serviciilor şi noi oportunităţi în business. O altă temă discutată a fost facilitarea obţinerii de viză în EU - Armenia, EU- Georgia etc, precum şi posibilitatea cunoaşterii unei noi culturi, activităţi, voluntariat şi reţea de socializare pentru tineri etc.
Preşedintele Georgiei, Mikheil Saakaşvili a declarat că “Moldova este o ţară deosebită, prin transformările de putere politică prin care a trecut şi tendinţa sa de a se asimila cerinţelor Uniunii europene. Cu toate că a trecut printr-o istorie nemiloasă, nu deschide paginile şi tinde spre libertate, democraţie şi schimbări”.
Aceasta reuniune a stârnit nemulţumirea unor tineri, care au apărut în faţa palatului cu nişte banere scrise în limba rusă, însoţite de remarci injurioase la adresa preşedintele Georgiei, Mikheil Saakaşvili, ca fiind un criminal şi că nu are ce căuta în Moldova. Interogaţi de reporterul Epoch Times, majoritatea din ei au evitat să facă comentarii, sau cel puţin mesajul protestului nu a putut să-l clarifice.
PPE (Grupul Partidului Popular European) a fost fondat ca şi grup creştin-democrat la 23 iunie 1953, o fracţiune în nou creata Comunitate Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, care crede într-o Europa a valorilor, unită, deschisă, mai umană şi care să îmbrăţişeze diversitatea. Grupul doreşte o Europa care să creeze oportunităţi şi bunăstare în cadrul unei pieţe unice, competitive la nivel mondial şi care să promoveze, în acelaşi timp, bunăstarea fiecăruia, nu numai în Europa, ci şi în restul lumii, principiul dezvoltării durabile, consacrat în Tratatul UE fiind unul dintre obiectivele Comunităţii Europene.