Moise Guran: Poţi face meseria de jurnalist oriunde, dacă ai verticalitate şi îţi asumi riscul că poţi fi concediat

Joi, Într-un interviu acordat ziare.com, Moise Guran a vorbit despre imaginea presei, statutul jurnalistului şi despre cum crede că poate evolua situaţia. Guran a comentat şi despre consecinţele pe care le poate suferi imaginea presei româneşti după mărturisirea lui Robert Turcescu.
Moise Guran (Facebook)
Alexandru Trocan
25.09.2014

Joi, Într-un interviu acordat ziare.com, Moise Guran a vorbit despre imaginea presei, statutul jurnalistului şi despre cum crede că poate evolua situaţia. Guran a comentat şi despre consecinţele pe care le poate suferi imaginea presei româneşti după mărturisirea lui Robert Turcescu.

Întrebat despre cum vede omul de rând imaginea presei după mărturisirea jurnalistului B1Tv, Guran a replicat că nu Turcescu este principalul vinovat pentru actuala viziune despre presă a românilor.

"Presa are o problemă de credibilitate, a fost distrusă de ceea ce a devenit Antena 3 (...), aşa că problema credibilităţii e mai largă nu a început cu Turcescu”, a declarat Guran pentru ziare. com.

”Procesul de decredibilizare a presei a început de fapt cu tabloidizarea de la începutul anilor 2000. Eu am trăit în presă şi în anii 90, când era cu mult mai greu să fii jurnalist. Mult mai frustrant şi periculos. Era mai greu de finanţat meseria. Apoi s-a întâmplat altceva”.

Presa s-a dus către tabloid, publicul a fost educat către tabloid, iar la sfârşitul anilor 2000, toţi patronii de presă şi-au dat seama că cel mai scump este să finanţezi producţia de ştiri de televiziune. Şi am eşuat în talk show de mahala, a apărut specia discutologului de serviciu”, a continuat să vorbească Guran despre cum a început acest proces de pierdere a credibilităţii a presei.

Jurnalistul TVR a amintit în cadrul interviului despre cum a incomodat persoane politice importante în trecut indiferent de partidul de provenienţă.

”Am făcut două interviuri cu preşedintele de când sunt la TVR, unde nu i-a fost uşor. Victor Ponta mai fusese la un interviu cu mine la TVR. Din păcate pentru el, la cel despre Roşia Montana a venit extrem de nepregătit”, a istorisit Moise Guran.

Moderatorul a vorbit printre altele şi despre dificultăţile de a fi jurnalist în România în ziua de azi. În finalul interviului a precizat şi că adesea preşedinţii TVR au primit indicaţii politice ca el să fie domolit.

"Toţi preşedinţii TVR pe care i-am prins au avut presiuni să mă scoată sau să mă domolească. Toţi au recepţionat şi au preluat presiunile, dar nu le-au transferat asupra mea. Am aflat de ele pentru că sunt jurnalist şi aflu lucruri.

Asta s-a întâmplat şi la Antena 3. Era Sorin Oancea director şi prelua toate presiunile patronatului în ceea ce mă priveşte. Am avut 6 ani emisiune la Antena 3 şi nu ştiu dacă am vorbit o dată sau de două ori, în treacăt, de Voiculescu, eroul Antenei 3. Poţi face meseria oriunde, dacă ai verticalitate şi-ţi asumi riscul de a fi concediat”, a conchis interviul Moise Guran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor