Mohamad Yassin, cel care a negociat eliberarea jurnaliştilor din Irak, arestat pentru 30 de zile

(photos.com)
Andrei Pricopie
04.04.2015

Doctorul de origine siriană Mohamad Yassin, care a apărut în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak, a fost arestat pentru 30 de zile sub acuzaţia de trafic de influenţă, după ce ar fi cerut mită două milioane de euro pentru desfiinţarea unei hotărâri de condamnare la închisoare, a decis sâmbătă Tribunalul Bucureşti.

Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul omului de afaceri Fadel Tahli, cetăţean român de origine siriană acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

"În perioada octombrie 2014 – martie 2015, inculpatul Yassin Mohamad, în mod direct şi prin intermediul inculpatului Tahli Fadel, a pretins de la doi denunţători, suma de aproximativ 2.000.000 euro, prevalându-se de influenţa exercitată asupra organelor judiciare, în vederea desfiinţării, pe cale extraordinară, a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare aplicate unui condamnat, şi el denunţător în cauză, cu consecinţa punerii în libertate a acestuia din urmă", se precizează în ordonanţele de reţinere emise de procurorii DNA.

Potrivit presei, denunţător ar fi chiar Omar Hayssam, sirianul acuzat de organizarea răpirii jurnaliştilor români în Irak, apropiat şi partener de afaceri al lui Mohamad Yassin - cel care a negociat eliberarea jurnaliştilor respectivi. Omar Hayssam a fost condamnat definitiv la 23 de ani de închisoare pentru terorism.

"Mohamad Yassin este mai presus de toate, un bun prieten şi partener de afaceri cu Omar Hayssam. Aştepta ca preşedintele Iohannis să declasifice de urgenţă şi fără niciun fel de rezervă dosarul Răpirea din Irak în totalitate şi să declasifice în acelaşi mod dosarul 628, mai cunoscut ca Armamentul. Să-i scoată la iveală pe toţi aceia care se ocupau cu terorism internaţional, crimă organizată şi transfrontalieră, alături de unele instituţii ale statului român", a declarat Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnaliştii români răpiţi în Irak, citat de b1.ro.

Potriviţi publicaţiei citate, în conferinţa de presă din 2005 în care a prezentat "filmul răpirii" ziariştilor români, preşedintele de atunci, Traian Băsescu, a susţinut că Yassin Mohamad "este beneficiarul cinstit al transferului averii lui Omar Hayssam". De altfel, fostul şef de stat ar fi chiar cel care l-a desemnat pe medic negociator în cazul jurnaliştilor români răpiţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor