Mogherini: Trump va trebui să-l înfrunte pe Putin dacă va anula acordul nuclear iranian

Preşedintele ales al Statelor Unite a fost avertizat de şefa UE pentru politică externă că o retragere a Washingtonului din acordul nuclear încheiat cu Iranul va provoca, printre altele, tensiuni cu Moscova
John Kerry împreună cu Frederica Mogherini, 20 iulie 2016 (John Thys/AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
15.12.2016

Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politici de securitate, susţine că SUA va trebuie să înfrunte Rusia dacă preşedintele ales Donald Trump decide să se retragă din acordul nuclear iranian.

Mogherini a făcut remarcile miercuri, într-un interviu cu ziarul The Wall Street Journal, adăugând că este imposibil ca Trump să ceară noi concesii din partea Iranului în legătură cu programul său nuclear.

“Este un acord internaţional în contextul ONU. Nu este posibil ca acordul să fie redeschis bilateral”, a adăugat ea.

În timpul campaniei sale prezidenţiale, Trump, care a învins-o pe rivala sa democrată Hillary Clinton în alegerile din 8 noiembrie, a promis că va anula acordul, susţinând că este un dezastru şi cel mai prost acord negociat vreodată.

“Cred că este în interesul SUA ca acordul să continue să fie implementat”, a notat Mogherini.

În plus, ea a avertizat că unul dintre primele efecte negative ale unei eventuale retrageri a Washingtonului din acordul nuclear ar fi o ciocnire cu preşedintele rus Vladimir Putin, a cărui ţară este semnatară a acordului nuclear.

Senatul SUA a votat în 1 decembrie în favoarea prelungirii sancţiunilor împotriva Iranului pentru alţi 10 ani. Legea sancţiunilor – Iran Sanctions Act (ISA) – îl autorizează pe preşedintele american să reimpună sancţiuni asupra Iranului şi a fost adoptată pentru prima dată în 1996 pentru a pedepsi investiţiile efectuate de Republica Islamică pentru în programul său nuclear şi pentru a pedepsi susţinerea grupurilor de rezistenţă anti-israeliene.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat marţi că Iranul a avertizat că aprobarea prelungirii ISA va reprezenta o încălcare a acordului nuclear.

Preşedintele american Barack Obama a refuzat să semneze prelungirea sancţiunilor împotriva Iranului, dar le-a permis să devină lege, în aparenta încercare de a reduce temerile Teheranului că SUA nu respectă acordul nuclear, cunoscut sub numele de Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).

JCPOA a fost semnat între Iran şi cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU – SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China – plus Germania - în 1 iulie 2015. Pe baza JCPOA, Iranul a fost de acord să îşi limiteze programul nuclear în schimbul înlăturării sancţiunilor impuse de Occident împotriva Teheranului pentru activităţile sale nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor