Modelul post-sovietic ameninţă să se extindă în Europa Centrală, afirmă fostul premier ungar Gordon Bajnai
alte articole
Miza alegerilor legislative din primăvara acestui an din Ungaria nu este cine va ieşi învingător - stânga sau dreapta ungară - ci dacă guvernul va reuşi cu 'modelul etatist tipic ţărilor post-sovietice' şi care s-ar putea dovedi un model periculos pentru alte forţe politice din Europa Centrală şi de Est, a declarat fostul premier ungar Gordon Bajnai, actualul lider al alianţei electorale de opoziţie E-PM, în cadrul unei conferinţe la Universitatea Columbia din New York, transmite miercuri MTI.
În prelegerea sa 'Provocările la adresa democraţiei şi statului de drept în Europa Centrală', Bajnai a declarat că 'potenţialul pericol de răspândire (a modelului respectiv n.r.) este mare şi în creştere şi există un risc ca acest model să devină la modă în regiunea noastră, care ar putea destabiliza cu uşurinţă regiunile din centrul şi estul' Europei.
Acest 'model maghiar' înlocuieşte 'Consensul de la Washington', promovat de instituţiile financiare din Washington D.C, însă nu se bazează pe modelul chinez de dezvoltare - 'Consensul de la Beijing' - ci pe un 'tip de organizare de stat post-sovietic urmat de mai multe ţări din Asia Centrală', a mai spus el. În cadrul acestui model, persoane influente sprijinite de oligarhi ţin instituţiile şi democraţia sub control. Cu toate acestea, aceste ţări, spre deosebire de Ungaria, sunt bogate în resurse naturale şi nu sunt membri ai NATO sau Uniunii Europene, a adăugat el.
'În acest sens, modelul Orban (premierul ungar Viktor Orban) reprezintă un pericol potenţial de a se răspândi în UE. El va fi de o importanţă crucială, într-un fel sau altul, în alegerile organizate în următoarele două luni în Ungaria şi va purta un mesaj foarte puternic cu privire la acest sistem. Ungaria nu va alege pur şi simplu între un guvern de stânga sau de dreapta, ci va decide în legătură cu viitorul său pe termen lung. Aceasta este miza aflată în joc', a afirmat Bajnai.
El a adăugat că aceasta este o chestiune care trebuie decisă de populaţia ungară, şi nu de persoane din afară, chiar dacă situaţia din Ungaria este urmărită cu îngrijorare atât în Statele Unite cât şi în Europa.
Bajnai a afirmat că modelul post-sovietic descris de el nu se va consolida pe termen lung, în condiţiile în care atât Ungaria, cât şi UE ar trebui să se schimbe.