Miza Chinei în nisipurile petrolifere din Canada este o ameninţare la adresa securităţii naţionale, susţine May

Pe măsură ce în Canada dreptul de proprietate străină asupra nisipurilor petrolifere din Alberta creşte, liderul Partidului federal Verde avertizează că miza mare a Chinei în petrolul din Alberta reprezintă un risc pentru securitatea cetăţenilor canadieni.
Un muncitor instalează un logo Sinopec, la o nouă staţie Sinopec din Beijing. (Teh Eng Koon / AFP / Getty Images)
Justina Reichel
24.05.2012

Pe măsură ce dreptul de proprietate străină asupra nisipurilor petrolifere din Alberta creşte, liderul Partidului federal Verde avertizează că miza mare a Chinei - care este în creştere rapidă - în petrolul din Alberta reprezintă un risc pentru securitatea cetăţenilor canadieni.

Într-o perioadă de 18 luni între 2009 şi 2011, companiile chineze de stat au investit 15 miliarde de dolari în nisipurile petrolifere, potrivit unui studiu sponsorizat de Consiliul canadian al Directorilor Executivi (CCCE).

Liderul verzilor Elizabeth May sustine că acest lucru este un motiv de alarmare, deoarece aceste societăţi sunt deţinute de Partidul Comunist Chinez, şi cu cât mai mult controlează Beijingul resursele naturale din Canada, cu atât mai mult poate să influenţeze asupra politicilor federale.

"Nu există nicio separare între guvernul comunist chinez şi întreprinderile lor capitaliste, ele sunt acelaşi lucru. În acest context, mă preocupă securitatea naţională", a spus ea într-un interviu.

"Acest fel de preocupare ar trebui revizuită înaintea investiţiilor chineze."

În ultimii ani, companiile chineze au fost agresive în investirea în resursele naturale din Canada, în special în regiunile petrolifere.

Din 2010, investiţiile notabile includ o cotă de 1,25 miliarde de dolari în Penn West Petroleum din partea China Investment Corporation şi cumpărarea de către China Naţional Offshore Oil Corporation a Opti Canada pentru 2,34 miliarde de dolari.

Sinopec a preluat recent Daylight Energy Ltd. pentru 2,2 miliarde de dolari, iar Petro-China a devenit proprietarul şi managerul nisipurilor petrolifere din râul MacKay pentru 1,9 miliarde de dolari.

În cea mai mare afacere de până acum, Sinopec Corp a cumpărat cu 4,65 miliarde de dolari o parte din Syncrude în 2010, asigurându-şi o participare de 9 la sută în companie.

Sinopec, care este partener şi în proiectul Northern Gateway al Enbridge, are o istorie lungă de scandaluri majore ce implică acuzaţii de corupţie, încălcarea drepturilor omului şi poluarea mediului. De asemenea, este renumită pentru angajarea cu entuziasm în afaceri cu regimurile opresive din întreaga lume.

May a spus că cota de 9 la sută este suficientă pentru ca Sinopec să obţină un loc în consiliul Syncrude, care îi dă dreptul de veto şi capacitatea de a reprezenta în mod indirect interesele regimului chinez.

"Aceasta oferă guvernului chinez un nivel semnificativ de control asupra deciziilor care ar trebui luate de canadieni şi în interesul naţional canadian", a spus ea.

"Nu este o companie în care comportamentul corporativ ar putea sugera că normele canadiene vor fi respectate."

O analiză recentă a acţionarilor, publicată de grupul ecologist Forest Ethics Advocacy, arată că aproape trei sferturi din producţia de petrol din nisipurile petrolifere este deţinută de străini.

Conform Statistics Canada, cantitatea investiţiilor străine în sectorul petrolului şi al gazelor naturale din Canada, comparativ cu media naţională, aproape s-a dublat. În plus, peste jumătate (51,1 la sută) din toate veniturile din petrol şi gaze naturale din Canada, merg spre entităţi străine.

Alte sectoare

Companiile chineze deţinute de stat îşi consolidează poziţia şi în alte sectoare.

Bell and Telus a semnat recent contracte cu masiva firmă chineză tehnologică Huawei, sporind temerile că acordul ar putea compromite securitatea sistemelor canadiene de comunicare, făcându-le vulnerabile la spionaj.

Australia şi SUA au blocat accesul firmei chineze la proiectele de telecomunicaţii din motive de securitate.

Luni, compania chineză Wanda Group a anunţat că va cumpără AMC – cel de-al doilea lanţ de teatre ca mărime din America de Nord cu 2,6 miliarde de dolari. Achiziţia este văzută ca parte a eforturilor regimului chinez de a-şi extinde influenţa la nivel mondial, prin soft power*

Având sediul în Dalian, Wanda este o filială a China National Oil Corporation United Co Ltd., potrivit Bloomberg BusinessWeek. AMC are sute de cinematografe multiplex în Canada şi SUA.

Având în vedere creşterea investiţiilor chineze în Canada, în special în nisipurile petrolifere, May se întreabă de ce ea este singurul parlamentar care îşi pune problema riscurilor asociate cu ele. Ea sustine că un proces de selecţie strictă ste necesar urgent când vine vorba de investiţiile străine din Canada, pentru a proteja interesul naţional.

"Ar fi trebuit să avem - conform Legii Investiţiilordin Canada - un proces de selecţie adecvat şi consecvent faţă de securitatea naţională, înainte ca investiţii străine din orice ţară să fie realizate în Canada", a precizat ea.

"Premierul Harper a refuzat în mod explicit în 2009, când a modificat Legea Investiţiilor din Canada, să includă o definiţie clară bazată pe anumite criterii ale securităţii naţionale sau să includă un proces de revizuire privind securitatea naţională."

May pune sub semnul întrebării decizia de a comercializa agresiv resursele de petrol către Asia, în timp ce aproximativ jumătate din Canada continuă să se bazeze pe petrolul importat de pe pieţele mondiale, cum ar fi Arabia Saudită, Africa şi Venezuela.

"Canadienii din est cumpără petrol la preţuri stabilite la nivel mondial, în timp ce Canada exportă cea mai mare parte a petrolului către SUA, la preţuri mai mici. Deci, cumpărăm la preţuri ridicate şi vindem la preţuri scăzute. Abordarea noastră actuală privind petrolul este lipsită de orice noţiune de interes naţional în mai multe arii", a afirmat ea.

"Dacă operaţiunile de producere de bitum din nisipurile petroliere sunt deţinute de China, care doreşte ca el să treacă printr-un gazoduct construit de China către nave petroliere care se îndreaptă spre rafinăriile deţinute de China, care parte din acest scenariu deschide o nouă piaţă pentru produsele canadiene? Niciuna.

Asta înseamnă vinderea resurselor noastre către o putere străină, care va păstra controlul asupra lor."

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

* capacitatea unui stat puternic de a-şi realiza scopurile prin atracţie şi nu prin coerciţie sau bani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor