Mituri şi idei preconcepute despre fertilitate
Infertilitatea este definită ca incapacitatea de a realiza o sarcina după 12 luni sau mai mult de la actul sexual neprotejat regulat.
Consultarea precoce este recomandată pentru cuplurile care ştiu despre o problemă medicală care poate reduce fertilitatea. În mod similar, pentru femeile care depăşesc vârsta de 35 de ani, este justificată apelarea la asistenţă medicală timpurie.
Mai jos am enumerat câteva mituri şi concepţiile greşite despre fertilitate:
Vârsta şi fertilitatea
Fertilitatea variază în rândul populaţiei şi scade odată cu vârsta, atât la bărbaţi, cât şi femei, dar efectele vârstei sunt mai importante la femei decât la bărbaţi.
Fertilitatea femeilor scade începând cu vârsta de 35 de ani, iar la bărbaţi - începând cu vârsta de 50 de ani.
Frecvenţa actului sexual
Multe cupluri cred că şansa lor de a concepe este mai mare dacă "stochează" sperma.
Acest lucru nu este adevărat. Abstinenta pentru mai mult de cinci zile poate afecta negativ sperma, astfel păstrarea unui interval de două zile pentru un act sexual este optimă.
Dovezile sugerează că angajarea zilnică sau la două zile într-un act sexual, în timpul ovulaţiei, duce la cel mai mare succes.
Fereastra fertilităţii
Femeile pot concepe doar în momentul ovulaţiei, care este fereastra mică de timp când ovulul este eliberat din ovar. Acest proces se produce de obicei o dată pe lună pentru femeile cu perioadele menstruale regulate.
Prin urmare, există o fereastră de patru până la şase zile de posibilitate de realizare a sarcinii, înainte, în timpul şi după ovulaţie.
Dacă o femeie nu are un ciclu menstrual regulat, estimarea acestei ferestre poate fi mult mai dificilă. Utilizarea unor indicatoare pentru ovulaţie pot îmbunătăţi indicarea acestor zile fertile.
Practici sexuale
Este un mit că a a sta întinsă după actul sexual sau cu şoldurile pe o pernă după ejacularea masculină îmbunătăţeşte şansele unei sarcini. Sperma călătoreşte imediat prin mucusul cervical în trompe, în termen de câteva secunde de la ejaculare.
Infertilitatea afectează aproximativ 10-15 la sută din cupluri.
Poziţia sexuală nu joacă nici un rol în succesul fertilităţii, atâta timp cât sperma este ejaculată în vagin. În plus, eşecul unei femei de a ajunge la orgasm nu îi scade şansele de a rămâne gravidă.
Dietă
Femeile care sunt fie prea slabe, fie prea grase au rate reduse de fertilitate, pentru că este posibil ca ovulaţia să nu apară în ambele cazuri.
Nu există nici o dovadă că dietele vegetariene, eliminarea cofeinei sau remediile pe bază de plante cresc ratele de fertilitate. Femeile care încearcă să rămână însărcinate ar trebui să ia un supliment de acid folic de cel puţin 400 de micrograme pe zi.
Consumul a mai mult de 5 ceşti de cafea pe zi poate reduce rata de fertilitate şi creşte riscul de avort spontan, cu toate acestea, consumul moderat de 1-2 ceşti pe zi nu are nici un efect.
Fumatul
Fumatul are un efect negativ asupra nivelurilor de sarcina. Fumatul afectează calitatea ovulului, nivelurile de estrogen şi motilitatea spermatozoizilor şi ovulului în trompele uterine, precum şi funcţia spermei. Femeile care fumează au o şansa mai mare de avort spontan.
Infertilitatea afectează aproximativ 10-15 la sută din cupluri şi creşte odată cu îmbătrânirea femeilor. Aproximativ 40 la sută din cazurile de infertilitate se datorează unor factori de sex feminin, 40 la sută - unor factorii de sex masculin, iar 20 la sută - unei combinaţii de factori de sex masculin şi feminin.
Este important ca ambii parteneri să fie evaluaţi, astfel că tratamentul şi o posibilă sarcina să poată fi obţinute.
Dr. Fay Weisberg este un specialist în ginecologie şi infertilitate la un cabinet privat şi este preşedinta Catedrei de Educaţie Medicală şi Dezvoltare Profesională Continuă, Departamentul de Obstetrică şi Ginecologie, Universitatea din Toronto. Site-ul ei este www.firststepsfertility.ca.