Miting de protest faţă de neaplicarea legii câinilor vagabonzi

Căţei (Epoch Times România)
Loredana Diacu
07.12.2013

La 3 luni după moartea lui Ionuţ Anghel, sfâşiat de câini vagabonzi, maidanezii sunt încă pe străzi iar legea care reglementează eutanasierea lor nu se poate aplica, deoarece normele metodologice nu s-au adoptat.

Susţinătorii acestei legi, în marea lor majoritate persoane cu copiii, au organizat sâmbătă, un miting de protest în faţa sediului Guvernului pentru a cere ridicarea maidanezilor de pe străzi şi adoptarea de urgenţă a normelor metodologice privind aplicarea "legii câinilor vagabonzi."

Dacă în zilele ce au urmat morţii lui Ionuţ sute de bucureşteni ieşeau pe străzi, mitingul de astăzi a strâns doar câteva zeci de cetăţeni. Manifestanţii au scandat "Luaţi-i de pe străzi", solicitând autorităţilor să aplice legea care prevede eutanasierea câinilor fără stăpân.

Protestatarii au purtat pancarde cu cerinţele şi mesajele lor : "Neimplicarea ucide”, "Stop manipulării privind drepturile animalelor. Nu au dreptul de a omorî oameni", "Siguranţă. Linişte. Curăţenie. Nu putem lăsa câinii să ne ucidă copii", "Nu mai vrem câini fără stăpân pe străzi."

La mitingul organizat de Grupul de Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică au participat şi părinţii lui Ionuţ Anghel, copilul ucis pe 2 septembrie de maidanezi, informează hotnews.

"După trei luni de la moartea unui copil avem o lege care încă nu se aplică. Nu este normal. M-am aşteptat să nu mai existe pericolul câinilor fără stăpân de pe străzi", a declarat mama lui Ionuţ.

Legea câinilor vagabonzi a fost votată în Parlament pe 10 septembrie a.c., la 8 zile după moartea lui Ionuţ. Contestată apoi de un grup de parlamentari la Curtea Constituţională. Care a decis constituţionalitatea dreptului copiilor de a nu fi mâncaţi de câini. Legea a fost apoi promulgată de Băsescu pe 25 semptembrie. Normele de aplicare a legii privind câinii vagabonzi ar fi trebuit publicate până pe 28 noiembrie. Nu s-au publicat.

Faptul că străzile şi parcurile Bucureştiului sunt încă pline de câini se datorează faptului că hingherii nici nu mai ridică maidanezii de pe străzi. Nu au unde îi duce, adăposturile sunt pline şi nu au unde îi caza. În lipsa posibilităţii de a eutanasia animalele, căci normele metodologice ale legii care permit asta nu s-au elaborat/publicat/adoptat, nu există altă soluţie decât ca patrupedele să fie lăsate libere pe străzi.

La începutul lunii noiembrie, Razvan Bănescu, şeful Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), instituţia care gestionează problema câinilor vagabonzi din Bucureşti, a explicat "cu simplitate" că la data de 1 noiembrie adăposturile primăriei erau pline ochi iar echipele de hingheri nu pot să prindă decât un număr de animale echivalent cu cel care se eliberează din adăposturi în urma adopţiilor.

Legea maidanezilor prevede eutanasierea animalelor neadoptate în termen de 14 zile şi dacă adăposturile sunt pline, aşa cum afirmă directorul ASPA rezultă logic că maidanezii nu sunt eutanasiaţi. Iar bucureştenii nu fac coadă la adopţiile de maidanezi, în ciuda exemplului dat de Steven Segal care a adoptat şi el un căţel.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor