Tribunalul Bucureşti a respins cererea de eliberare provizorie a fostei directoare de la Liceul Dimitrie Bolintineanu
alte articole
Tribunalul Bucureşti a respins vineri, ca neîntemeiată, cererea de eliberare provizorie sub control judiciar formulată de Costica Vărzaru, fosta directoare a liceului bucureştean "Dimitrie Bolintineanu". Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.
Apelul Costicăi Vărzaru faţă de prelungirea arestului preventiv a fost respins pe 2 august, Curtea de Apel Bucureşti.
Pe 1 iulie, în ziua în care au început probele scrise ale bacalaureatului, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti şi poliţiştii au făcut percheziţii la liceul "Dimitrie Bolintineanu" din capitală. În timpul percheziţiilor, în sălile de examen şi asupra unor profesori au găsit sume de bani provenind de la elevi, ceea ce a dus la demiterea din funcţia de director a Costicăi Vărzaru.
Pe 1 august, Costica Vărzaru, a fost adusă la Parchetul Capitalei, unde a dat probe de scris pentru o expertiză grafoscopică, pentru a se stabili dacă ea este autoarea unei liste ce conţinea numele a 15 elevi despre care procurorii cred că ar fi urmat să fie favorizaţi la examenele de bacalaureat.
Conform Mediafax, asupra vicepreşedintelui comisiei de examinare de la liceul bucureştean "Bolintineanu" anchetatorii au descoperit două documente care conţineau numele mai multor elevi. Conform unor surse judiciare menţionate de Mediafax, directoarea Vărzaru ar fi recunoscut în faţa anchetatorilor că a dat listele vicepreşedintelui comisiei, iar întrebată în ce scop i-a dat acestuia listele, răspunsul dat anchetatorilor a fost că "oricine are simpatii, aceia erau elevii pe care îi simpatizam eu mai mult".
Având în vedere dovezile şi mărturiile profesoarei, procurorii au decis oportună efectuarea unei analize grafoscopice, cu scopul de a stabili cu certitudine dacă scrisul de pe acele liste aparţine Costicăi Vărzaru.
În acelaşi dosar au fost audiate şi alte cadre didactice care au făcut parte din comisia de bacalaureat de la "Bolintineanu", precum şi elevi.
După percheziţiile ce au avut loc la liceul "Bolintineanu" pe 1 iulie, cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori au fost audiaţi la Poliţia Capitalei. După proba la Limba română, comisia de examen a fost schimbată iar Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a hotărât demiterea conducerii liceului afectat de scandal.
Şi o parte dintre elevii liceului au fost ulterior investigaţi în acest caz. Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.
În data de 2 iulie, la o zi după acţiunea poliţiei, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti anunţa că şapte candidaţi la bacalaureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativă de fraudă, "copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile", la proba de Limba şi literatura română.
După încheierea probelor de bacalaureat, la sediul Poliţiei Capitalei au fost convocaţi şi audiaţi zeci de elevi, majoritatea dintre ei confirmând că în liceu s-au strâns sume de bani, fără a da însă informaţii concrete referitoare la destinaţia banilor, conform surselor citate.