Misiunile României sărbătoresc Ziua Naţională prin concerte, expoziţii sau recepţii
alte articole
Ministerul Afacerilor Externe sărbătoreşte, ca în fiecare an, Ziua Naţională, prin intermediul misiunilor în străinătate ale României, care organizează concerte, expoziţii, dezbateri academice, întâlniri cu comunităţile de români şi alte astfel de evenimente.
În cadrul programului „Prietenii României”, 65 de şefi de misiuni – ambasade, consulate generale, institute culturale – vor acorda diplomele „MAE, 150 ani de diplomaţie”, cu ocazia evenimentelor organizate pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României. Diplomele se vor acorda unor personalităţi, originare din ţara de reşedinţă sau membre ale diasporei, în semn de recunoaştere a sprijinului acordat României pentru realizarea obiectivelor sale de politică externă. Acest program face parte din seria de acţiuni realizate de MAE pentru marcarea a 150 ani de la instituţionalizarea diplomaţiei româneşti.
„Momentul istoric marcat prin sărbătorirea Zilei Naţionale a României – Marea Unire – este şi unul dintre principalele repere ale diplomaţiei române. În acest an aniversar, am adus un omagiu diplomaţilor români care şi-au servit patria cu credinţă şi loialitate, dar este la fel de important să recunoaştem contribuţia semnificativă adusă, de-a lungul timpului, la proiectele de politică externă asumate de diplomaţia românească de diverse personalităţi, oficiali sau simple persoane”, a declarat ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean.
Misiunile României în străinătate au organizat diverse evenimente culturale pentru sărbătorirea Zilei Naţionale, beneficiind de fonduri alocate din bugetul MAE, de colaborarea cu alte instituţii (Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Institutul Cultural Român), precum şi prin obţinerea, pe plan local, a unor sponsorizări şi realizarea unor parteneriate pentru organizarea acţiunilor de diplomaţie publică. Pe fondul situaţiei economice, anumite misiuni au organizat doar recepţia dedicată Zilei Naţionale.
Ambasada României la Havana a organizat Săptămâna culturii româneşti (24 noiembrie – 1 decembrie 2012), Săptămâna Filmului Românesc (19-26 noiembrie), expoziţia filatelică „România se prezintă”, un concert de Ziua Naţională cu tinerii muzicieni Tudor şi Călin Andrei şi Aurelia Vişovan, precum şi o expoziţie de fotografie şi pictură şi expoziţia de documente de arhivă „150 ani de la înfiinţarea MAE”;
Ambasada României la Moscova, cu sprijinul MCPN şi al Ministerului Culturii din Federaţia Rusă, a organizat programul „Zilele culturii române în Rusia” în perioada 24 septembrie – 1 decembrie, evenimentele din luna noiembrie, „Săptămâna filmului românesc”, organizată la Moscova (12 – 16 noiembrie) şi la Sankt Petersburg (15 – 19 noiembrie) şi inaugurarea, la Doneţk, regiunea Rostov pe Don, a monumentului comemorativ dedicat militarilor români morţi în prizonierat în lagărul NKVD nr. 182.
În timp ce misiunea diplomatică de la Teheran va organiza un concert al formaţiei „Mehr” în cadrul întâlnirii cu membrii comunităţii româneşti, Reprezentanţa Permanentă a României la Consiliul Europei şi Consulatul General la Strasbourg au organizarea vizionarea filmului „Trei zile până la Crăciun”, la cinematograful Odyssée din Strasbourg, în prezenţa regizorului Radu Gabrea şi a Victoriei Cociaş, actriţa din rolul principal, şi o recepţie în Foaierul Comitetului Miniştrilor din Palatul Europei. La recepţie, sunt invitaţi funcţionari ai Consiliului Europei, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi consular, autorităţi locale şi membri ai comunităţii româneşti din Strasbourg şi din împrejurimi.