Război în PNL: Contre între Tăriceanu şi Antonescu, referitor la viitorul partidului

Călin Popescu Tăriceanu şi Crin Antonescu
Călin Popescu Tăriceanu şi Crin Antonescu (Epoch Times România)

În Partidul Naţional Liberal domneşte o atmosferă foarte tensionată, după ce relaţia dintre actualul lider al PNL Crin Antonescu şi fostul preşedinte al formaţiunii politice Călin Popescu Tăriceanu a fost marcată, în ultima perioadă, de numeroase contre.

Războiul din PNL a început luna trecută şi a continuat recent cu un "atac" politic făcut recent de Tăriceanu în şedinţa Parlamentului în care s-a discutat despre reuniunea Consiliului European, relevă cotidianul "Adevărul".

Referindu-se la Crin Antonescu, dar fără a-i rosti numele, liberalul a susţinut atunci că atitudinile de „ţâfnă şi arţag" faţă de liderii UE nu vor face decât ca România să ajungă în postura de ţară "izolată, marginalizată şi frustrată".

Liderul liberal Crin Antonescu a ameninţat a doua zi cu măsuri drastice dacă preşedintele Băsescu îl va numi premier pe Călin Popescu Tăriceanu, după alegerile parlamentare de pe 9 decembrie. În acest caz, fostul premier va fi exclus din partid, iar Băsescu va fi suspendat, a precizat Antonescu.

Tăriceanu, prezidenţiabil

A urmat un alt atac din partea lui Tăriceanu, care a spus că subiectul candidaturii sale la Preşedinţia României „nu este unul închis". Afirmaţia sa a survenit în contextul în care candidatul oficial al USL pentru alegerile prezidenţiale este Crin Antonescu.

Referitor la preluarea funcţiei de premier după alegerile din decembrie, liderul deputaţilor a afirmat că, deocamdată, acest post revine PSD.

În replică, Antonescu nu s-a ferit să prefigureze un final nefericit pentru adversarii săi din PNL.

"Eu cu domnul Tăriceanu am fost în relaţii nu apropiate, dar corecte. Noi suntem în poziţie devenită deja clasică pentru mine, eu sunt obişnuit cu asta. E campanie electorală, eu mă bat cu Băsescu, cu Ungureanu, cu ARD, dânşii se bat cu mine. E normal? E normal. Mergem înainte, dar se termină şi campania, ajungem la un rezultat", a afirmat recent Crin Antonescu.

Mai mult, criticile la adresa lui Crin Antonescu nu au venit doar din partea lui Tăriceanu, ci şi din partea deputatului Ludovic Orban.

Declarându-se dezamăgit, Tăriceanu a precizat recent că a aşteptat de la preşedintele PNL prezentarea unui plan economic pentru România, având în vedere că actuala campanie se încheie în mai puţin de două săptămâni, precizând că electoratul liberal aşteaptă soluţii de guvernare din partea partidului.

„PNL are mai mulţi prezidenţiabili, nu doar unul sau doi, care să fie buni pentru ţară. Vom face desemnarea când se apropie alegerile. Trebuie ţinut cont de rezultatele cercetărilor sociologice, să câştigăm uşor", a declarat Ludovic Orban.

Declarându-se dezamăgit, Tăriceanu a precizat recent că a aşteptat de la preşedintele PNL prezentarea unui plan economic pentru România, având în vedere că actuala campanie se încheie în mai puţin de două săptămâni, precizând că electoratul liberal aşteaptă soluţii de guvernare din partea partidului.

Începutul războiului - primirea lui Becali în PNL

Tăriceanu şi Orban fac parte din gruparea care a criticat aspru în luna octombrie primirea lui Gigi Becali în PNL şi prezenţa numelui acestuia pe lista candidaţilor USL.

Mai mult, ei sunt foarte supăraţi pe preşedintele partidului, Crin Antonescu, care i-a acuzat că “au făcut blat cu Traian Băsescu la referendum” şi l-a demis recent pe Chiliman din funcţia de preşedinte al filialei PNL Sector 1.

„E o zi veselă pentru adversarii PNL, pentru Traian Băsescu a cărei copie este domnul George Crin Laurenţiu Antonescu. Ziua de azi este una tristă pentru PNL. Antonescu a decapitat cea mai puternică filială şi a dat certificat de liberal lui Gigi Becali. Domnul Antonescu se comportă ca un interimar al lui Băsescu la PNL. A decapita cea mai importantă filială şi a-l înscrie pe Becali este un serviciu pentru Traian Băsescu”, declara Andrei Chiliman în octombrie.

„Să vorbeşti despre blat cu Traian Băsescu la Sectorul 1 este o sfidare şi o calomnie pe care nu o poate accepta nimeni. Mi se pare o impietate şi un lucru nedrept faţă de mine, în toate luptele m-am aflat în prima linie, cu riscuri mai mari decât Crin Antonescu”, a completat Ludovic Orban.