Mişcarea Populară iese la atac. "Ministrul Curaj, protectorul plagiatorilor. Guvernul a ascuns gunoiul sub preş"

Deşi premierul Dacia Cioloş promitea transparenţă şi obiectivitate la instalarea în funcţie, acest lucru nu s-a aplicat şi în cazul politicienilor plagiatori, din contră, susţine Mişcarea Populară, partidul lui Traian Băsescu.
Adrian Curaj
Adrian Curaj (ziuaveche.ro)

"Cu politicienii plagiatori, guvernul Cioloş n-a făcut nimic. Nici obiectiv, nici transparent. Ba mai mult, a ascuns gunoiul sub preş. Plagiatori cunoscuţi şi recunoscuţi, Victor Ponta, Gabriel Oprea, Petre Tobă etc., îşi văd liniştiţi de funcţii şi încasează indemnizaţii de doctor, plătite de contribuabili. Este încă o dovadă că acest guvern este prizonierul partidelor şi face doar ce-i dictează acestea", a transmis duminică, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Mişcarea Populară.

Cu o zi înaintea discutării sesizării de plagiat a lucrării de doctorat a ministrului de Interne Petre Tobă, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a revocat Consiliul Naţional de Etică, cel însărcinat cu analiza acuzelor de plagiat la adresa demnitarilor.

Problema este, potrivit MP, că ministrul Curaj n-a pus nimic în loc, deşi societatea se aştepta să numească oameni integri, cu credibilitate şi recunoaştere internaţională, în locul politrucilor aflaţi în slujba partidelor. Mai mult, a anunţat că va lăsa această sarcină universităţilor, celor care au emis titluri de doctor pe lucrări plagiate.

"Cine poate crede că universităţile în culpă (Academia Naţională de Apărare "Carol I", Academia de Poliţie şi Academia Naţională de Informaţii a SRI), vor fi atât de "inconştiente" încât să-şi terfelească singure firma? De curând, ministrul Curaj a numit prin ordin de ministru componenţa CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare), cu rol important în acordarea titlurilor de doctor", se mai arată în comunicatul citat.

Partidul lui Traian Băsescu a punctat că, în Consiliul General al CNATDCU şi în Comisiile sale, au fost numiţi şi "oameni de "bază" din partidele politice, în locul specialiştilor oneşti şi corecţi":

Ecaterina Andronescu, prim-vicepreşedinte PSD, acuzată şi dânsa de plagiat, aflată în cercetare penală la DNA.

Vasile Dâncu, vicepremier, chemat să judece lucrarea colegului de cabinet, Petre Tobă.

Corina Dumitrescu, propusă de Ponta pentru funcţia de ministru al Educaţiei, dar retrasă apoi la protestele societăţii civile şi academice.

Marius Pieleanu, cunoscut ca jurnalist susţinător al unei tabere politice.

Daniel Barbu, fost ministru, demisionat în urma protestelor de stradă.

"Toate aceste numiri arată clar că şi ministrul Curaj este prizonierul partidelor care au votat guvernul şi acţionează la ordinele acestora", a subliniat Mişcarea Populară.

Trebuie însă menţionat că ministrul Curaj nu a modificat componenţa CNATDCU prin ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial pe 11 ianuarie, pentru că aceleaşi persoane se regăsesc şi pe lista anexată unui alt ordin de ministru din 2012, astfel nu avem de-a face cu o nouă listă.