Mişcarea 5 Stele conduce în sondajele de opinie. O săptămână până la alegeri
alte articole
Cu doar o săptămână înaintea alegerilor electorale, Mişcarea eurosceptică Cinci Stele din Italia conduce în prezent în sondajele de opinie în mare parte deoarece sunt foarte mulţi alegători nemulţumiţi în oraşele din sudul ţării.
Sondajele de opinie arată că Mişcarea Cinci Stele (M5S) este sprijinită în medie de 28 la sută dintre locuitori, ratinguri mult mai ridicate fiind înregistrate în oraşe sudice precum Pomigliano, unde şomajul este de două ori mai mare faţă de media naţională.
Aderând la mişcarea anti-establishment M5S după ce a fost concediat, Domenico Ilardi, în vârstă de 58 de ani, a afirmat: “Nu este de lucru aici şi celelalte partide ne-au abandonat”.
O uzină de automobile Fiat în Pomigliano mai are aproximativ 4.000 din cei 18.000 de angajaţi pe care i-a avut în anii 1980.
Deoarece sistemul de votare al Italiei favorizează alianţele pre-electorale respinse de M5S, partidul anti-establishment are mici şanse să guverneze pe cont propriu şi nu dispune de coaliţia conservatoare a fostului premier Silvio Berlusconi.
M5S s-a opus unei legi electorale aprobate de Parlamentul Italiei în octombrie 2017 care permite partidelor să formeze alianţe înaintea alegerilor pentru a obţine numărul de voturi necesare, indiferent de programele comune sau liderii comuni.
Pentru a câştiga o majoritate funcţională în Parlament, realizatorii de sondaje susţin că blocul lui Berlusconi format din patru partide de centru-dreapta – şi care domină în nordul Italiei – trebuie să învingă Mişcarea Cinci Stele cu câteva zeci de locuri.
Oraşe precum Pomigliano, cel mai bine cunoscut pentru fabrica Fiat şi un scandal care implică deşeuri industriale toxice îngropate în zonele rurale de către mafia locală, se dovedesc a fi o oportunitate de aur pentru partid.
În 4 martie, alegerile parlamentare îi vor aduce faţă în faţă pe liderul M5S, Luigi Di Maio, şi pe rivalul său de centru-dreapta Vittorio Sgarbi.
Sgarbi este un critic de artă celebru cunoscut pentru tiradele sale vulgare, care l-a numit pe Di Maio, în vârstă de 31 de ani, “gândac” şi “ţap ignorant”.
În sudul Italiei, unde atât crima organizată, cât şi corupţia politică sunt endemice, platformele M5S – bazate pe un mesaj împotriva corupţiei şi pe promovarea unui venit universal – oferă o parte din consolarea de care au mare nevoie localnicii.
Duminică, alegătorii vor merge la secţiile de votate pentru a alege cei 945 de membri ai Parlamentului.