Mircea Toader: PDL este pregătit în orice moment de alegeri
Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL, a declarat joi pentru AGERPRES, că o soluţie clară pe legea comasării alegerilor poate fi avută în vedere doar după apariţia motivării deciziei Curţii Constituţionale şi că, pe de altă parte, democrat-liberalii sunt pregătiţi de alegeri pentru orice moment.
"Ce avem de făcut? Rămâne de văzut ce spune şi decizia Curţii Constituţionale. Pentru că nu a spus că toată legea este neconstituţională. Dacă spunea că toată legea este neconstituţională nu mai aveam ce discuta. Curtea a spus că anumite articole ale legii sunt neconstituţionale. Vedem care sunt articolele de modificat, vedem în esenţă ce articole trebuie modificate. Şi dacă procedura permite şi le putem modifica corespunzător deciziei Curţii Constituţionale, aşa vom face. Dar, indiferent cum ar fi, noi suntem pregătiţi pentru orice moment de alegeri", întrebat dacă în opinia sa se va mai merge pe varianta comasării alegerilor având în vedere decizia de miercuri a Curţii Constituţionale.
Toader a adăugat că organizaţiile judeţene ale PDL au pregătit deja candidaţii pentru alegeri.
"Noi nu am aşteptat luna noiembrie şi ne-am culcat liniştiţi că nu ne mai interesează candidaţii. Fiecare organizaţie judeţeană are pregătiţi candidaţii, iar regula politicii e: ai terminat o campanie, începi alta. Nu se pune problema că suntem acum într-o situaţie dificilă şi nu suntem pregătiţi de alegeri. Şi într-o lună dacă se fac alegeri suntem capabili să le avem pe toate pregătite", a mai declarat liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor.
Mircea Toader a subliniat faptul că atunci când PDL şi coaliţia au iniţiat şi susţinut comasarea alegerilor "nu le-am susţinut din interes politic, aşa cum spune USL".
"Pentru că dacă suntem foarte sinceri şi serioşi, coaliţia de guvernare are o treime din primari. Acest avantaj al legării parlamentarilor de primari era un avantaj al celor care au mai mulţi primari. (...) Noi am justificat necesitatea comasării legat de cheltuielile propriu-zise şi de legitimitatea votului, în sensul că la alegerile locale vin mai mulţi cetăţeni la vot din dorinţa de a alege în condiţii foarte bune administratorul, primarul viitor. Şi dacă tot vine la vot îl votează şi pe parlamentarul pe care-l doreşte, nefiind niciodată o lege nescrisă că dacă omul votează un anumit primar se duce de regulă spre un parlamentar din acelaşi partid", a mai declarat liderul democrat-liberal.