Mircea Toader: Partidele trebuie să înţeleagă că cel mai important lucru este interesul naţional

Epoch Times România
26.01.2012

Mircea Toader, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, a declarat joi că PDL va continua reformarea sa ca partid aplecat spre interesul naţional, că dialogul cu partidele din opoziţie trebuie purtat mai ales pe legile importante şi că, în acest sens, va adresa un apel către ceilalţi lideri de grupuri parlamentare asupra dezbaterilor la o nouă lege a sănătăţii.

Despre mesajul preşedintelui privind necesitatea reformării partidelor politice pentru continuarea modernizării României, Mircea Toader a afirmat că procesul de reformare în PDL este unul care a început şi va continua.

"Procesul pe care l-am început noi de reformare, prin intrarea în partid a oamenilor profesionişti, a oamenilor cu reputaţie foarte bună în conducerea partidului reprezintă un punct de plecare. Noi am deschis foarte mult partidul şi acest proces va continua. Noi am mai făcut un lucru, suntem singurul partid cu un Cod de conduită, un element foarte important în reforma clasei politice", a declarat liderul deputaţilor democrat-liberali.

În altă ordine de idei, Toader a subliniat că nu numai PDL trebuie să se reformeze, ci toate partidele politice, care trebuie să înţeleagă că lucrul cel mai important este interesul naţional.

"Şi când interesul naţional se impune, trebuie să găseşti soluţiile comune. Cred că la asta s-a referit preşedintele şi la faptul că întotdeauna trebuie să punem mai presus de interesul personal, pe planul doi interesul politic, al partidului şi pe urmă, cel mai important lucru, interesul naţional", a mai afirmat liderul PDL.

Referindu-se la afirmaţia din discursul preşedintelui, care a ţinut să răspundă celor care îl acuză că el conduce în fapt PDL, că dacă ar fi aşa partidul ar fi mult mai bine condus, Mircea Toader a spus că Traian Băsescu a dovedit că atunci când a preluat partidul (Partidul Democrat -n.r) în anul 2000 a reuşit să-l organizeze în aşa fel încât s-a reuşit intrarea în Parlament şi mai apoi la guvernare. După care, ca un merit şi al PDL, dar şi al actualului şef al statului, Traian Băsescu a devenit preşedintele României, a mai spus Toader.

"Înlocuirea lui la conducerea partidului a fost dificilă, întrucât eram obişnuiţi cu un drum trasat de dânsul ca idee pe care am încercat să-l respectăm şi noi. Este, într-adevăr, greu de înlocuit Traian Băsescu ca om politic, este greu de înlocuit ca preşedinte de partid şi chiar ca preşedinte de ţară", a mai spus liderul deputaţilor democrat liberali.

Cât priveşte nevoia de dialog a partidelor de la putere cu cele din opoziţie, Mircea Toader a precizat că în ceea ce priveşte dezbaterile parlamentare "a existat o fractură când s-a format grupul independenţilor în Parlament şi, din acel moment, lucrurile au început să devină din ce în ce mai acide".

"Această majoritate care o avem noi în Parlament şi-a dovedit şi forţa şi puterea şi, până la urmă, toate realizările legislative le-am făcut cu această majoritate. Sigur, lucruri neconvenabile pentru minoritate", a adăugat Mircea Toader.

El a dat ca exemplu dezbaterile la Codul Muncii, pe care liberalii, ca partid de dreapta, nu le-au susţinut, având în vedere asocierea cu PSD.

Toader a mai spus că PDL nu a închis niciodată dialogul şi că mai multe proiecte iniţiate în comun de parlamentari democrat-liberali şi cei din opoziţie au fost adoptate şi a adăugat că lucrările în comisiile de specialitate au decurs în anumite cazuri constructiv, dând ca exemplu amendamente ale opoziţiei care au fost acceptate.

"Revenind la situaţia actuală, eu cred că suntem obligaţi mai mult decât am făcut-o până acum să încercăm să facem acest dialog", a afirmat liderul deputaţilor PDL.

Mircea Toader a precizat că la începutul sesiunii parlamentare ordinare va continua demersul pe care l-a iniţiat miercuri seară prin invitaţia la dialog adresată senatorului PSD Dan Şova pe o nouă lege a sănătăţii.

"I-am transmis că la începutul sesiunii parlamentare, eu, în numele liderului de grup, am să fac apel la cei lideri de grup pentru a fixa nişte termene, astfel încât la finele acestei sesiuni să finalizăm şi să aprobăm această lege. Pentru aceasta, programul de lucru al comisiilor de specialitate va trebui prelungit, nu să plecăm de miercuri toată lumea. Legea sănătăţii este o lege care nu aparţine nici PDL-ului, nici PSD-ului, nici unuia dintre partide, aparţine cetăţenilor şi trebuie să fie o lege care să funcţioneze timp de 20-25 de ani. Aceasta este o mănuşă pe care le-am aruncat-o eu şi sper să fie recepţionată. Dacă nu vor să se aşeze la masă când construim o lege vă daţi seama că nu mai au niciun fel de justificare. Singura justificare rămânând aceea că "vrem să venim la putere", a mai declarat liderul deputaţilor PDL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor