Mircea Toader: Parlamentul a demonstrat că nu blochează actul de Justiţie
Parlamentul a demonstrat că nu blochează actul de Justiţie prin votul acordat pentru ridicarea imunităţii deputatului Mihail Boldea, a afirmat, marţi, liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader.
"Această decizie de ridicare a imunităţii nu înseamnă că îl consideră vinovat pe deputatul Boldea, ci că permite Justiţiei să îşi facă datoria până la capăt şi, sigur, care va fi verdictul final îl vom vedea cu toţii în timp. S-a dovedit încă o dată că Parlamentul nu blochează la nivel general actele şi măsurile pe care Justiţia trebuie să le ia", a spus Mircea Toader
El a admis că deputaţii Puterii s-au aflat în dificultate, la început, în asigurarea cvorumului de şedinţă.
"Prezenţa este stabilită, la începerea şedinţei, prin apel nominal. Am avut numărul necesar, suficient (n.r. - de deputaţi PDL). Sigur că azi e o dificultate să asiguri (n.r. - cvorum), a fost şedinţă de guvern, suntem cu un număr relativ mic peste cvorumul necesar", a explicat Toader.
Liderul deputaţilor PDL a salutat prezenţa ulterioară în sala de plen a unor parlamentari liberali la votul pentru ridicarea imunităţii lui Mihail Boldea.
"Apreciez că o parte dintre colegii de la PNL au votat, în dezacord cu cei de la PSD, pentru că l-am văzut şi pe domnul Ponta, dar nu a votat. Salut că şi colegii noştri (n.r. - din Opoziţie) care erau prin Parlament la vremea respectivă au votat şi ei, nu ştiu cum au votat, au spus că votează pentru, principalul este că au votat. Apreciez că liberalii au venit câţi au fost în Parlament, că au vrut să nu găsească sub o formă sau alta o scuză de a nu aplica prevederile legii şi în primul rând a faptului că cineva se poate ascunde sub imunitatea parlamentară", a adăugat Mircea Toader.
Potrivit acestuia, "este greu de presupus" cui aparţin cele 17 voturi împotrivă înregistrate.
"Greu de presupus, votul este secret, noi n-am vrut să influenţăm sub nici o formă (n.r. - votul). Decizia politică a fost luată, grupul parlamentar PDL a votat ridicarea imunităţii, modul cum au votat parlamentarii n-am putut să-l verificăm în mod expres şi nici nu este corect. De aceea este vot secret. Sigur o decizie prin vot colectiv trebuie respectată. Important este finalul", a adăugat Mircea Toader.
Plenul Camerei Deputaţilor a decis marţi ridicarea imunităţii deputatului Mihail Boldea, votând în favoarea raportului Comisiei juridice privind avizarea favorabilă a cererii de încuviinţare a percheziţiei domiciliare, reţinerii şi arestării preventive.
Rezultatul a fost 147 voturi "pentru", 17 "împotrivă" şi 4 anulate.
Votul a fost secret cu bile, iar pentru ca raportul să fie adoptat a fost nevoie de jumătate plus unu din numărul voturilor deputaţilor prezenţi în sală. La vot au participat şi 10 deputaţi din Opoziţiei, deşi aceştia se află încă în protest parlamentar.