Mircea Popescu a murit. Unde sunt banii?
alte articole
Miliardarul român Mircea Popescu - cu deţineri vaste in bitcoin, care a murit brusc la vârsta de 41 de ani, a lăsat în urmă mai multe întrebări decât răspunsuri - printre ele, cea mai importantă - unde sunt banii?
Mircea Popescu deţinea aproximativ 2 miliarde USD în bitcoin şi a fost declarat înecat în largul coastei Costa Rica lângă Playa Hermosa, potrivit relatărilor de la ştirile locale, care au spus că a fost „luat de curent”.
Deşi moartea sa a fost confirmată de atunci de trei femei care se pare că i-au fost apropiate, alţii au sugerat că ar fi putut să-şi regizeze propria moarte.
Potrivit Daily Mail, se învârt zvonuri conform cărora familia lui Popescu nu are acces la activele sale digitale - ceea ce, aşa cum observă analistul cripto Alexander Marder de la Crypto Briefing, ar putea însemna că zeci de mii de Bitcoins sunt scoşi „de pe piaţă”.
Alţi analişti ai criptomonedei Bitcoin au sugerat în mod similar că suma raportată de 2 miliarde de dolari în bitcoin ar putea fi pierdută pentru totdeauna.
"Se pare că, odată cu moartea lui Mircea Popescu şi John McAfee, s-ar putea pierde o sumă semnificativă de $ BTC pentru totdeauna. RIP", a scris pe Twitter Marder (deşi McAfee a susţinut că a fost jefuit, declaraţie făcută cu puţin înaintea morţii sale).
Popescu era cunoscut pentru stilul sau excentric şi deschis - determinând criticii ofensaţi să-l numească „părintele toxicităţii Bitcoin”.
„Bitcoin poate să-ţi omoare toţi prietenii şi toţi oamenii pe care îi respecţi ... Îţi poate strica băutura sau viola animalele de companie ... Dacă trăsnetul cade în locul în care stai, indiferent dacă simţi un fel de dragoste caldă şi confortabilă sau cea mai arzătoare ură imaginabilă este strict irelevant - electricitatea rămâne", a spus el într-un altul.
Unul dintre cei mai vechi şi mai ambiţioşi antreprenori ai tehnologiei, Popescu este cunoscut pentru lansarea MPEx, o platformă de „schimb de valori mobiliare Bitcoin”. Fondat în 2012, site-ul a fost cu câţiva ani în urmă un teren de lansare a primelor tranzacţii IPO Bitcoin, o practică ce a atras mânia Comisiei Securities and Exchange din SUA.
Popescu a câştigat notorietate pentru că a fost printre primii care au combătut escrocheriile în public, fiind un critic vocal al Ripple (compania care a lansat XRP), precum şi al Bitcoin Savings & Trust, care s-a dezvăluit ulterior că era o schemă piramidală - conform Bitcoin Magazine.