Mircea Diaconu şi-a anunţat în plen demisia din Senat: Voi continuă să apăr imaginea Parlamentului
alte articole
Mircea Diaconu şi-a anunţat, miercuri, în plenul Senatului, demisia din funcţia de senator. Acesta a declarat că, deşi nu va mai fi senator va continua să apere imaginea Parlamentului, asupra cărora se aruncă „mizerii nedrepte”.
În şedinţa de plen, de miercuri, senatorii au luat act de demisia lui Mircea Diaconu şi de vacantarea locului, proiect de hotărâre ce a fost adoptat cu 54 de voturi „pentru”, 3 “împotrivă” şi 3 abţineri.
"Mă încearcă un sentiment amestecat, pentru că sunt oarecum mândru că am izbutit să devin problema României, a UE, spre că din tot sufletul de azi înainte lucrurile se vor rezolva. Cel mai important lucru este următorul. Ziceam cândva în tinereţea mea, aveam dreptate şi atunci am şi azi, viaţa este un şir lung de legitimaţii, câteodată eşti inginer, după aceea eşti profesor şi aşa mai departe, câteodată eşti senator. Toate acestea trec toate, aceste legitimaţii, ce rămâi eşti tu însuţi şi obişnuiam să spun şi spun şi azi că sunt foarte mândru că de profesie sunt Mircea Diaconu şi voi rămâne în continuare cu această profesie până la capăt", a afirmat Mircea Diaconu, în şedinţa de plen a Senatului.
Actorul a adăugat că a fost onorat să facă parte din Senat şi că speră că va păstra legătura cu colegii de legislatură pe care şi i-a făcut prieteni în timpul mandatului său.
„Am fost onorat să fac parte din Senat, chiar dacă asupra acestei Camere se întâmplă mizerii nedrepte. Voi continuă să apăr imaginea Parlamentului, de oriunde mă voi afla. Mi-am făcut o suma de prieteni dintre dumneavoastră şi sper că aşa va rămâne. Demisia a avut loc pe 4 decembrie şi vă rog azi (miercuri – n.r.) să luaţi act de ea”, a completat Diaconu.
Senatorul PNL Mircea Diaconu a transmis conducerii Senatului demisia sa din această Cameră. Liberalul a depus demisia sa din funcţia de senator în Colegiul 1 din judeţul Argeş la preşedintele Senatului, Crin Antonescu, pe 4 decembrie. Pe data de 6 decembrie solicitarea sa a fost înregistrată la Biroul Permanent al Senatului.
La data de 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Diaconu s-a aflat în incompatibilitate, iar Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a solicitat Senatului să pună în aplicare sentinţa judecătorească.
Însă Parlamentul a dat vot negativ, astfel că forul magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraţilor (CSM), s-a adresat Curţii Constituţionale.
CCR a admis că este un conflict juridic de natură constituţională, decizia sa fiind general obligatorie din momentul publicării în "Monitorul Oficial".
Senatul a adoptat 1.604 de acte normative, în legislatura 2008-2012
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu a făcut, miercuri, în şedinţa de plen, bilanţul legislaturii 2008-2012. Liderul PNL a anunţat că, în cei patru ani, au fost adoptate 1.604 de acte normative, dintre care 592 propuneri legislative, 553 Ordonanţe de Urgenţă, 106 ordonanţe emise în Guvern abilitării şi 353 de proiecte de lege, altele decât de aprobare a ordonanţelor.
În perioada menţionată au fost înregistrate la Senat 2.989 de proiecte de lege şi propuneri legislative, dintre care 1.040 iniţiate de Guvern şi 1.948 propuneri legislative ale senatorilor şi deputaţilor.
Bilanţul Senatului relevă că activitatea legislativă s-a desfăşurat atât în plen, cât şi în cadrul comisiilor permanente ale acestei Camere, care au elaborat în această legislatură 3.230 de rapoarte şi 4.341 de avize.