"Miracolul" rusesc care i-a făcut cadou lui Călin Georgescu 4,5 milioane de vizualizări pe TikTok în doar 60 de minute

Călin Georgescu (YouTube Screenshot)
D.B.
25.02.2025

Pe 8 decembrie anul trecut, un cont nou al candidatului Călin Georgescu a strâns 4,5 milioane de vizualizări, în doar 60 de minute înregistrând un adevărat record naţional, potrivit Antena3. Şi asta după ce, înainte de alegeri, vechiul cont TikTok al aceluiaşi candidat a ajuns pe locul 9 în lume, fiind mai vizibil decât conturile vedetelor de la Hollywood.

TikTok-ul a fost folosit în campania prezidenţială ca instrument de camuflaj pentru manipularea opiniei publice.

Concret, potrivit sursei citate, peste 20 de mii de conturi TikTok create în 2022 şi 2023 s-au activat, subit, tocmai cu o zi înaintea alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie. Iar pe ele, au curs peste 2 milioane de comentarii care au promovat un singur candidat, inexistent până atunci în sondaje - Călin Georgescu.

Toate acestea au fost realizate de o reţea care a bombardat efectiv TikTok-ul cu mesaje pro-Georgescu, exact în orele când oamenii au ieşit la vot şi când aceleaşi sondaje arătau un procent mare de nehotărâţi.

Fermele de troli au fost activate, iar manipularea s-a rostogolit piramidal în mai multe direcţii, cu coordonarea venită de peste graniţe.

Conturi false de TikTok au fost administrate de pe dispozitive identice, cele mai multe fiind localizate în 4 puncte pe harta Turciei - Instanbul, Ankara, Izmir şi Bursa. Toate aveau ca element comun un domeniu înregistrat în Federaţia Rusă - RAMBER.RU. Acest fapt oferă indicii cu privire la originea entităţilor aflate în spatele acestei reţele automatizate de troli, dar limitează investigarea şi identificarea lor din motive lesne de înţeles.

În ianuarie 2025, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a cerut de urgenţă Secţiei de Cooperare Judiciară din Ministerul turc al Justiţiei o comisie rogatorie internaţională, în baza Convenţiei Europene de la Strasbourg pentru asistenţă judiciară în materie penală.

Conexiunea cu Turcia a scos la lumină o reţea internaţională de operare.

O firmă înregistrată în Marea Britanie pentru servicii de social media marketing a fost conexiunea conturilor false din structura fermelor de troli. Acestea au dirijat dezinformările pentru a influenţa dezbaterile publice. Fake-news-uri au fost direcţionate pe reţele sociale, pe forumuri şi în secţiunea de comentarii a publicaţiilor online având ca scop schimbarea percepţiei publice, manipularea dezbaterilor politice, favorizarea unui singur candidat – Călin Georgescu - şi discreditarea adversarilor politici ai acestuia.

Dezinformarea pe conturile false de TikTok conectate la firma cu sediul în Marea Britanie a fost, cum era şi firesc, contra cost. Odată ce clientul şi-a ales platforma şi serviciul online dorit, a fost înregistrată şi o plată prin card bancar sau criptomonede.

Capcana reţelei era foarte simplă - practic, printr- singur click pe un comentariu scris la un articol online sau la videoclipul unui influencer, deveneai consumator de publicitate electorală.

Schema folosită de ferma de troli conectată la compania britanică e asemănătoare cu cea a agenţiei ruseşti de PR - ADNOW care a făcut obiectul unor investigaţii internaţionale de presă.

Fondată în 2014 de cetăţeni ruşi, cu sediul central în Moscova şi cu o filială la Londra, ADNOW a fost folosită mai întâi într-o campanie de promovare a dezinformării despre vaccinurile împotriva COVID.

Articolul complet aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor