Ministrul ucrainean de Interne aruncă un pahar cu apă către Saakaşvili într-o şedinţă a Consiliului Naţional [video]

Ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov a postat o înregistrare video de 4 minute care redă o ceartă aprinsă cu guvernatorul regiunii Odessa, Mihail Saakaşvili, în sesiunea din 14 decembrie a Consiliului Naţional pentru Reforme.
Arsen Avakov
Arsen Avakov (Captură Foto)

Avakov a aruncat cu un pahar cu apă către Saakaşvili, când fostul preşedinte georgian l-a numit “hoţ”.

Scandalul a izbucnit în timpul unei discuţii despre Odesa Portside Plant, un producător chimic major deţinut de stat, a cărui vânzare a fost amânată de multe ori de către guvern. Recent, compania a fost ţinta a numeroase acuzaţii de corupţie.

După ce preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a refuzat să publice înregistrarea video, Avakov a încărcat filmarea respectivă pe pagina sa de Facebook în 16 decembrie, după ce i-a fost respisă cererea de către Administraţia Prezidenţială.

“Ascunderea adevărului este ruşinoasă”, a susţinut Avakov în postarea sa.

În 15 decembrie, Poroşenko a publicat o declaraţie, susţinând că “nu poate rămâne tăcut în legătură cu incidentul scandalos” din Consiliu, din care fac parte mulţi liderii politici de vârf.

“Discuţia pe această platformă deseori devine dură şi aprinsă. ... Dar limbajul grosolan şi insultele sunt inadmisibile în Consiliul Naţional pentru Reforme”, a precizat Poroşenko în declaraţia sa. “În special când vine vorba de conotaţii xenofobe care afectează demnitatea naţională, când se pune sub semnul îndoielii patriotismul ucrainean şi când i se cere cuiva ‘să plece din Ucraina.’”

Poroşenko a adăugat că a invitat o echipă de reformatori internaţionali în Ucraina, care a devenit deja o “echipă cu adevărat ucraineană, nu doar datorită paşapoartelor, ci şi în ceeace priveşte spiritul”.

În postarea sa, Avakov a reacţionat la comentariile lui Poroşenko, susţinând că este “uimit”.

“Pe cine acuzaţi de xenofobie? Pe mine? Un armean care a locuit în Ucraina de la vârstă de 3 ani? Ar trebui să ştiu. Care birocrat v-a oferit acest cadru de răspuns? Acest lucru mi-l spuneţi? Mie? Cine a fost bătut pe strada Institutska? … În 10 decembrie, am oprit Berkutul pe Maidan, împreună cu ucrainenii, belaruşii, armenii, georgienii, evreii – sau nu s-a întâmplat în acest fel, nu aţi fost dumneavoastră (preşedintele) împreună cu mine?”, a scris Avakov în postarea sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe