Ministrul ucrainean de externe: Un conflict “îngheţat” ar putea afecta întreaga Europă

Ucraina a avertizat miercuri Uniunea Europeană să nu accepte ca rebelii proruşi să înfiinţeze un aşa-zis stat şi a declarat că, spre deosebire de alte “conflicte îngheţate” în fosta Uniunea Sovietică, acesta de acum ar putea destabiliza întreaga Europă.
Ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin. (youtube.com)
Epoch Times România
09.10.2014

Ucraina a avertizat miercuri Uniunea Europeană să nu accepte ca rebelii proruşi să înfiinţeze un aşa-zis stat şi a declarat că, spre deosebire de alte “conflicte îngheţate” în fosta Uniunea Sovietică, acesta de acum ar putea destabiliza întreaga Europă.

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, în timpul unei întâlniri cu oficiali UE şi NATO la Bruxelles, a cerut Moscovei să descurajeze separatiştii să organizeze luna viitoare propriile lor alegeri în regiunile estice Doneţk şi Lugansk.

Klimkin a declarat că “alegerile false” organizate de separatişti ar întări impresia că estul Ucrainei devine un “conflict îngheţat” pe termen lung, ca cel din regiunea Transnistria din Republica Moldova, sau Abhazia din Georgia, regiuni separatiste susţinute de Moscova.

“Un conflict îngheţat în Doneţk şi Lugansk, şi să nu avem nicio iluzie, nu va putea fi stabilizat ca cel din Transnistria sau Abhazia … Acesta va aduce mai multă instabilitate nu doar pentru întreaga Ucraină ci şi pentru întreaga Europă”, a declarat Klimkin.

Ministrul ucrainean de Externe a precizat că nu spune aceste lucruri pentru a “şantaja” statele vest-europene să-şi intensifice acţiunile, cum ar fi sancţiunile economice împotriva Rusiei, sau pentru a determina NATO să îşi sporească asistenţa non-militară acordată Kievului.

Uniunea Europeană îşi va revizui unele dintre sancţiunile sale împotriva Rusiei luna viitoare.

Klimkin a declarat că Moscova ar trebui să ajute la dezamorsarea conflictului din estul ţării, care continuă în ciuda unui acord de încetare a focului încheiat la începutul lunii septembrie.

Miercuri, ONU a declarat că în luptele din zonă işi pierd viaţa aproximativ 10 oameni în fiecare zi, victimele fiind soldaţi guvernamentali, separatişti proruşi şi civili.

Alegerile

Este cunoscut faptul că Kievul nu poate împiedica uşor populaţia vorbitoare de limbă rusă din estul ţării să îşi organizeze propriile alegeri în 2 noiembrie, Klimkin a cerut Moscovei să nu recunoască acel proces şi să susţină oferta Kievului pentru o autonomie mai mare a celor două regiuni.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, ales în luna mai în cadrul unor alegeri ignorate de mulţi cetăţeni din estul ţării, a cerut alegeri parlamentare pentru 26 octombrie. El speră că va putea respinge acuzaţiile formulate de omologul său rus că actuala conducere de la Kiev, susţinută de Occident şi care a preluat puterea în urma unei revolte populare în luna februarie, nu este legitimă şi este ostilă etnicilor ruşi.

Klimkin, un diplomat de carieră în vârstă de 46 de ani care a fost numit în funcţie în luna iunie, a declarat că întâlnirile cu oficiali ai UE şi cu noul secretar general al NATO Jens Stoltenberg au confirmat suportul continuu pentru Ucraina. De asemenea, NATO a intermediat o serie de eforturi pentru strângerea de fonduri necesare întăririi forţelor armate slab finanţate ale Kievului.

Acesta a repetat apelurile ca Moscova să nu submineze eforturile Ucrainei de a se apropia de UE şi a spus că Rusia ar trebui să vadă propriile-i avantaje în existenţa unei relaţii mai apropiate pe întregul continent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor