Doi jurnalisti suedezi vor fi judecati in Etiopia pentru terorism

Doi ziaristi suedezi acuzati de terorism vor fi judecati in capitala Etiopiei. Grupuri pentru libertatea presei si Ministerul de Externe al Suediei urmaresc cazul indeaproape.

Jurnalistii suedezi independenti Martin Schibbye si Johan Persson au fost arestati in iulie, in regiunea tulburata Ogaden din Etiopia, in timp ce se aflau cu trupele rebele care lupta pentru autonomie regionala.

Purtatorul de cuvant al guvernului, Shimeles Kemal, a declarat pentru VOA prin telefon ca jurnalistii au fost acuzati pe baza unei noi legi cu privire la anti-terorism, care considera Frontul rebel de Eliberare Nationala din Ogaden drept grup terorist.

"Acuzatiile afirma ca jurnalistii, prin incalcarea legii anti-teroriste, au incercat in mod intentionat sa sprijine si sa promoveze cauzele terorismului", a relatat Shimeles.

Prim-ministrul Etiopiei, Meles Zenawi, a declarat unui ziar norvegian ca inculpatii nu sunt acuzati ca jurnalisti. El a afirmat ca ei erau "cel putin, mesagerii unei organizatii teroriste".

Purtatorul de cuvant Shimeles - procuror in timpul fostei guvernari - a declarat ca se crede ca cei doi suedezi ar fi transportat arme si au fost capturati dupa o lupta armata.

"Procuratura isi propune sa prezinte dovezi care arata implicarea lor in organizatia terorista, inclusiv probe video care arata ca transportau arme", a declarat Shimeles. "Trebuie sa tinem seama ca ei au fost capturati impreuna cu teroristii raniti intr-un conflict in care un numar de teroristi care ii insoteau au fost ucisi".

Cazul a atras atentia unor grupuri pentru libertatea mass-mediei. Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor a emis o declaratie relatand ca guvernul a compromis dreptul jurnalistilor "la prezumtia de nevinovatie prin portretizarea lor in mass-media drept complici ai teroristilor".

Procesul este, de asemenea, indeaproape urmarit in Suedia, unde ministrul de externe Carl Bildt i-a cerut Etiopiei sa elibereze cei doi jurnalisti. Bildt, care a fost criticat pentru faptul ca manevreaza cazul, a trimis un consilier senior pentru a monitoriza procedurile.

Intr-un interviu telefonic, ambasadorul Suediei in Etiopia, Jens Odlander, a declarat ca guvernul suedez pune sub semnul intrebarii actele de terorism.

"Nu avem nici un motiv sa ne indoim ca jurnalistii sunt de buna credinta, iar ei sunt acuzati acum de terorism. Dar maine va incepe procesul legal si vom vedea. Este prima audiere preliminara si vom auzi si ceea ce vor spune judecatorii", a declarat Odlander.

Odlander s-a intalnit in mod regulat cu jurnalistii de cand au fost arestati, si acestia au spus ca sunt intr-o forma "destul de buna" si dornici sa li se audieze cazul.

Cei doi suedezi se numara printre cele peste 150 de persoane - majoritatea jurnalisti si sustinatori ai opozitiei - care au fost arestati in luna mai, sub suspiciunea de implicare impreuna cu grupurile scoase in afara legii, in conformitate cu reglementarile privind anti-terorismul.

Grupurile de drepturile omului si experti juridici au descris legea ca vaga si deschisa la abuzuri. Purtatorul de cuvant Shimeles a declarat ca arestarile au favut un rol esential in zadarnicirea posibilelor atacuri teroriste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe