Ministrul Sănătăţii: "Un doctor pentru fiecare" - campanie folosită în scopuri electorale pentru a crea impresia de mare grijă faţă de popor

Maria Maevschi
18.07.2019

alte articole

Ala Nemerenco, expert in sănătate (europaliberă.org)
Maria Maevschi
18.07.2019

Fostul prim-ministrul al Republicii Moldova Pavel Filip, membru al Partidului Democrat, critică decizia noului ministru al Sănătăţii, Ala Nemerenco, de a pune capăt campaniei „Un doctor pentru fiecare”, considerând că această campanie nu ar fi trebuit să fie stopată până când nu va fi edificat un sistem de sănătate competitiv.

În context, Ala Nemerenco a specificat că Filip îi va critica absolut toate iniţiativele, întrucât altă ocupaţie nu are. Mai mult decât atât, ministrul Sănătăţii a adăugat că nu-i va reproşa nimic fostului premier, deşi ar putea, ca cetăţean al acestei ţări, să-l întrebe cel puţin ce a făcut guvernarea democrată în trei ani de zile şi de ce n-a început măcar edificarea acelui sistem care să fie competitiv?

„O campanie care, de fapt, a fost folosită întotdeauna în scopuri electorale şi dacă d-lui o să se uite în istoria Republicii Moldova de când este independentă, au mai existat partide care au lansat exact astfel de campanii în care mergeau echipe de medici la ţară, vedeau o bătrânică-două, mai consultau pe cineva, mai măsurau tensiunea şi creau o impresie de mare grijă faţă de popor, ceea ce, de fapt, este fals.

Nu putem trata cu campanii de genul acesta problemele esenţiale din sănătate. Eu o să-i reproşez, la rândul meu, că s-au realizat două reforme pe care nu doar eu le consider slabe. D-lui ştie foarte bine, fiindcă l-am auzit personal în şedinţă de guvern atunci când îşi relata satisfacţia vizavi de ceea ce se întâmplă la sănătatea publică şi vreau să-i comunic că aceste două mari reforme cu care, de fapt, se mândreşte – în medicină primară şi în sănătatea publică – au creat nişte probleme foarte grave în sistem”, a declarat Nemerenco, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Astfel, ministrul Sănătăţii a ţinut să exemplifice, afirmând că Agenţia de Sănătate Publică este absolut nefuncţională, cramponându-se de regulamentele care au fost create. „Au fost demişi foarte mulţi medici ca acum – ce să facem? - iarăşi să cerem Universităţii de Medicină să pregătească o pleiadă nouă? Şi atunci care este eficienţa sistemului nostru?”, se întreabă retoric Nemerenco.

Mai mult decât atât, ministrul a punctat că „Un doctor pentru fiecare” a avut trei componente, dintre care una suna foarte bine şi dădea bine la public, fiind vorba de o caravană în care medici din Chişinău, în marea lor majoritate rezidenţi, erau încărcaţi în automobile, care erau plătite de asemenea din sursele instituţiilor medicale şi cu benzina lor, şi plecau în diferite raioane. „Imaginaţi-vă o echipă care pleca la Ocniţa - când ajungeau la Ocniţa, deja trebuiau să se întoarcă la Chişinău şi cam cât lucru reuşeau ei să facă acolo?”.

Totodată, Nemerenco a ţinut să vorbească şi despre faptul că În Moldova există foarte multe centre care au fost renovate cu ajutorul donatorilor străini, atenţionându-i în acest sens pe toţi cei care trec la practica liberă că vor ajunge în perioade când vor dori să-şi procure echipamente, să-şi renoveze spaţiile, şi nu vor mai putea beneficia de aşa ajutoare, întrucât de ele beneficiază doar statul, se investeşte doar în instituţiile statale peste tot.

În context, ministrul Sănătăţii a amintit despre experienţa României, care este una foarte dureroasă vizavi de reforma în medicina primară, deoarece din 2003 a implementat o practică al cărei model l-a preluat din Olanda care este o ţară cu un model foarte avansat de medicină de familie, dar „pe noi ne desparte de ei nu doar dezvoltarea economică, ci şi pregătirea cadrelor, calitatea serviciilor, şi foarte, foarte multe alte aspecte”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor